Milewska Monika - Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL.pdf

(10580 KB) Pobierz
Recenzenci
dr hab. Marcin Kruszyński
dr hab. Mariusz Mazur
Redaktor prowadzący
Michał Karpowicz
Redakcja
Joanna Gil-Siemińska
Korekta
Mirosława Kostrzyńska
Indeks
Hanna Wachnowska
Wybór ilustracji
Autorka i Ewa Mazur
Opracowanie graficzne i projekt okładki
Mimi Wasilewska
© Copyright by Monika Milewska, 2021
© Copyright by Państwowy Instytut Wydawniczy, 2021
Wydanie pierwsze
Publikacja dofinansowana ze środków Wydziału Historycznego Uniwersytetu
Gdańskiego
Państwowy Instytut Wydawniczy
ul. Foksal 17, 00-372 Warszawa
tel. 22 826 02 01
e-mail:
piw@piw.pl
Księgarnia internetowa
www.piw.pl
www.fb.com/panstwowyinstytutwydawniczy
ISBN 978-83-8196-405-0
SPIS TREŚCI
Wstęp
Rozdział pierwszy. Każdy kłos na wagę złota
Rozdział drugi. Plon niesiemy, plon, w sekretarza dom
Rozdział trzeci. Nieustająca bitwa o handel
Rozdział czwarty. Kolejki pod specjalnym nadzorem
Rozdział piąty. W internacjonalistycznym sosie
Rozdział szósty. Imperializm w płynie i w proszku
Rozdział siódmy. Wszyscy mamy równe żołądki
Rozdział ósmy. Na komunistycznej diecie
Rozdział dziewiąty. Zakład opiekuńczy
Rozdział dziesiąty. W ślepej kuchni
Rozdział jedenasty. Kiełbasa pierwszomajowa
Rozdział dwunasty. Rząd się sam wyżywi
Rozdział trzynasty. Jak karmić wroga
Rozdział czternasty. Weźmiemy komunę głodem
Rozdział piętnasty. Chleba i wolności
Zakończenie
Wybrana bibliografia
Przypisy
Zgłoś jeśli naruszono regulamin