Dobrze skomponowana sałatka.txt

(2 KB) Pobierz
Sałatka wiosenna na szpinaku z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

100 g piersi z kurczaka i zioła do jego przyprawienia
Garść świeżego szpinaku
Mały pomidor
Gałązka selera naciowego
ÂĽ papryki
3 suszone pomidory
5-10 oliwek czarnych
40 g makaronu pełnoziarnistego kokardki
ĹyĹĽka oliwy, Ĺ‚yĹĽeczka musztardy, odrobina wody, ocet balsamiczny
Sól, pieprz, świeży tymianek
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, słodką papryką i granulowanym czosnkiem. Dusimy na patelni na odrobinie wody. Makaron gotujemy al. Dente. Warzywa myjemy i kroimy. Mieszamy ze sobą oliwę, musztardę, ocet balsamiczny, wodę, sól i świeży tymianek. Na talerz wykładamy szpinak, warzywa, mięso, makaron i polewamy wszystko dressingiem.

Sałatka z jajkiem i dressingiem chrzanowym

Składniki:

2 jajka
Garść rukoli i sałaty lodowej
Mały ogórek
Kilka rzodkiewek
Pół małej czerwonej cebuli
Szczypiorek
2 Ĺ‚yĹĽki jogurtu greckiego
ĹyĹĽeczka chrzanu
ĹšwieĹĽy koperek, sĂłl, pieprz
2 kromki razowego chleba na zakwasie
Jajka gotujemy na twardo. Warzywa myjemy i kroimy. Jogurt mieszamy z chrzanem, koperkiem solą i pieprzem. Na talerz wykładamy warzywa , dodajemy pokrojone w ćwiartki jajko, posypujemy obficie szczypiorkiem i polewamy chrzanowym sosem. Podajemy z chlebem.

Budda bowl z ciecierzycÄ…, serem feta i sosem tahini

Składniki:

Pół puszki ciecierzycy
Roszponka
25 g sera feta pokruszonego
Mała marchewka
Kilka pomidorkĂłw koktajlowych
ÂĽ papryki
Pół czerwonej cebuli
ĹyĹĽeczka pestek dyni
ĹyĹĽka oliwy z oliwek
ĹyĹĽka tahini
Sok z cytryny, woda, sĂłl, pieprz
Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Warzywa myjemy. Marchewkę kroimy w cienkie słupki, pomidorki na pół, paprykę w kostkę a cebulę w talarki. W miseczce układamy obok siebie wszystkie warzywa, ciecierzycę i fetę, aby tworzyły kolorową kompozycję. Oliwę łączymy z tahini, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i wodą i polewamy całość. Posypujemy pestkami dyni.

POZYTYWNA SAĹATKA
Składniki:

1 op. dowolnego makaronu
1 puszka lub słoiczek filetów z tuńczyka w oliwie
ok. 300 g pomidorków koktajlowych w różnych kolorach
garść posiekanej natki pietruszki
2 Ĺ‚yĹĽki zielonego pesto
1 opakowanie mozzarelli w mini kuleczkach (można też pokroić klasyczną, dużą kulkę)
sĂłl do smaku
Wykonanie:

Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzamy i przesypujemy do miski. Dodajemy pesto i posiekaną pietruszkę, dokładnie mieszamy.
Pomidorki przekrawamy na połówki, dodajemy do makaronu.
Fileciki z tuńczyka wyjmujemy z zalewy, dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do sałatki.
Mozzarellę odcedzamy z zalewy i również wrzucamy do sałatki, a na końcu dokładnie mieszamy i doprawiamy solą.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin