Ogórki gyros Uli
Składniki:
3 kg ogórków
1 żółta papryka
1 zielona papryka
3 średnie cebule
7 ząbków czosnku
25 dag pieczarek
4 duże marchewki
2 łyżki soli
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu jabłkowego 6%
1 szklanka oleju lnianego z pierwszego tłoczenia
30 gram przyprawy gyros ( ja użyłem kamis)
Wykonanie:
1. Ogórki umyć (nie obierać ze skórki), pokroić w talarki 0,5 cm.
2. Paprykę pokroić w cienkie słupki.
3. Cebulę pokroić w piórka.
4. Czosnek zetrzeć na tarce.
5. Marchewkę pokroić w cienkie talarki.
6. Pieczarki pokroić w drobną kostkę.
Całość posolić i odstawić na 3 godziny.
1. Dodać cukier, ocet, olej i przyprawę gyros.
2. Dobrze wszystko wymieszać.
3. Gotować od chwili zagotowania przez 30 minut
A. Wystudzić.
B. Nałożyć do słoików.
Pasteryzować 15 minut od chwili zagotowania.
Odwrócić słoiki. Pozostawić na 12 godzin.
Schować do chłodnego – ciemnego miejsca.
tatanka.com