Spaghetti carbonara.pdf

(88 KB) Pobierz
Spaghetti
carbonara
do 60 min
Dania główne
Autor:
AnkaGotuje
3-4 osoby
Składniki
porcja makaronu spaghetti
2 jajka
150ml śmietanki 30%
25dag boczku (pokrojony w kosteczkę)
tarty żółty ser (sporo)
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść ulubionych ziół (np bazylia, tymianek,
oregano), sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1
2
3
4
5
Makaron spaghetti gotujemy w oddzielnie – wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy przez
7-10 minut – według instrukcji na opakowaniu.
Boczek podsmażamy na łyżce oleju, powinien ładnie się przyrumienić. Następnie zdejmujemy go z
patelni, a na tłuszczyku, który pozostanie na dnie podsmażamy drobno posiekaną cebulę z
czosnkiem.
Śmietanę, jaja i większość sera oraz szczyptę soli i sporo pieprzu dobrze mieszamy w misce.
Na patelnię, do zeszklonej cebulki, wraca boczek. Dodajemy ugotowany i dobrze odsączony
makaron i podsmażamy wszystko około 1 minuty. Wlewamy masę jajeczną, posypujemy ziołami i
mieszamy aż sos lekko zgęstnieje.
Spaghetti wykładamy na talerz i posypujemy resztą żółtego sera. Smacznego!!!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin