Spaghetti carbonara.pdf
(
88 KB
)
Pobierz
Spaghetti
carbonara
do 60 min
Dania główne
Autor:
AnkaGotuje
3-4 osoby
Składniki
porcja makaronu spaghetti
2 jajka
150ml śmietanki 30%
25dag boczku (pokrojony w kosteczkę)
tarty żółty ser (sporo)
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść ulubionych ziół (np bazylia, tymianek,
oregano), sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1
2
3
4
5
Makaron spaghetti gotujemy w oddzielnie – wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy przez
7-10 minut – według instrukcji na opakowaniu.
Boczek podsmażamy na łyżce oleju, powinien ładnie się przyrumienić. Następnie zdejmujemy go z
patelni, a na tłuszczyku, który pozostanie na dnie podsmażamy drobno posiekaną cebulę z
czosnkiem.
Śmietanę, jaja i większość sera oraz szczyptę soli i sporo pieprzu dobrze mieszamy w misce.
Na patelnię, do zeszklonej cebulki, wraca boczek. Dodajemy ugotowany i dobrze odsączony
makaron i podsmażamy wszystko około 1 minuty. Wlewamy masę jajeczną, posypujemy ziołami i
mieszamy aż sos lekko zgęstnieje.
Spaghetti wykładamy na talerz i posypujemy resztą żółtego sera. Smacznego!!!
Plik z chomika:
Zielony__Wiatr
Inne pliki z tego folderu:
Bodziatella z sosem piwnym.pdf
(482 KB)
Spaghetti carbonara.pdf
(88 KB)
Inne foldery tego chomika:
⚑⚑⚑⚑ Słodkości
Dania z wieprzowiny
Desery
Dieta Ketogeniczna
Domowy chleb
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin