Hiszpańskie danie z kurczaka i kiełbasy chorizo. Do zrobienia na jednej patelni. PRZEPIS — Kulinarna Polska _ Przepisy, gotowanie, jedzenie.pdf

(2994 KB) Pobierz
Hiszpańskie danie z kurczaka i kiełbasy chorizo. Do
zrobienia na jednej patelni. PRZEPIS
3202 ,ogetul 22 -
łahciM
zezrP
W tym daniu rumiane kawałki kurczaka łączą się z pikantną kiełbasą
chorizo i warzywami. Jest świetne na szybki obiad. W dodatku robi
się je na jednej patelni.
Przepis na hiszpańskie danie z kurczaka i kiełbasy chorizo
Składniki:
Prywatność
ZAMKNIJ
8 pałek z
kurczaka,
pętko hiszpańskiej kiełbasy chorizo (około 250 gramów),
2 większe cebule,
3 ząbki czosnku,
2 papryki,
2 garście zielonych oliwek,
oliwa,
sól, pieprz.
Jak zrobić hiszpańskie danie z kurczaka i kiełbasy chorizo?
1. Pałki z kurczaka oprósz solą i pieprzem, najlepiej odstawić je na kilka godzin do lodówki, aby
mięso się zamarynowało.
2. Na głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy, wyłóż pałki z kurczaka, smaż pod przykryciem na
niezbyt dużym ogniu, obracając na każdą ze stron – smażenie powinno zająć minimum 15
minut, aby mięso doszło w środku. Kurczaka zdejmij, pozostawiając na patelni jak najwięcej
tłuszczu.
3. Teraz na patelnię wrzuć kiełbasę
chorizo
pokrojoną w plasterki, smaż chwilę, dodaj cebulę
pokrojoną w pióra, paprykę pokrojoną w paseczki, smaż razem, często mieszając, przez około
10 minut, pod koniec dodaj również posiekany czosnek i oliwki, dopraw tymiankiem, solą i
pieprzem.
4. Ponownie włóż pałki z kurczaka, wszystko smaż nadal kolejne 5 minut, często, ale delikatnie
mieszając. Gotowe danie można posypać posiekaną natką pietruszki.
Rada:
kurczaka podaliśmy z gotowaną soczewicą, ale równie dobrze mogą
być to gotowane, pieczone lub smażone ziemniaki czy ryż.
ZAMKNIJ
ZAMKNIJ
ZAMKNIJ
ad
ZAMKNIJ
Zgłoś jeśli naruszono regulamin