Chińszczyzna z kurczakiem _ AniaGotuje.pl.pdf

(142 KB) Pobierz
Chińszczyzna z kurczakiem
Chińszczyzna ze kurczakiem
i szparagami? Czemu nie! Z sezamem i
olejem kokosowym, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Czas przygotowania:
50 minut
Liczba porcji:
4-6
Składniki:
pierś z kurczaka
3 łyżki sezamu
1 łyżka słodkiej papryki
3 łyżki sosu sojowego
1 cebula
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
kilka zielonych szparagów
3 łyżki oleju kokosowego
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki syropu np. klonowego
pół łyżeczki chilli
2 x 200 g makaronu ryżowego
Cebulę i marchewkę obierz i pokrój na plasterki i piórka. Łodygę selera i
szparagi pokrój w cienkie plasterki. Nagrzej dużą patelnię z olejem
kokosowym i dodaj wszystkie warzywa oraz sos sojowy i chili. Przykryj
przykrywką i duś na średniej mocy palnika przez 25 minut.
Pierś umyj, osusz ręcznikiem papierowym, oczyść i pokrój w małą kostkę.
Do miski wsyp sezam, słodką paprykę i 3 łyżki sosu sojowego. Kawałki
kurczaka wymieszaj z mieszanką.
Odkryj przykrywkę w warzywach i dodaj mięso oraz syrop klonowy.
Zwiększ moc palnika i podsmażaj całość do 15 minut, co jakiś czas
mieszając.
Podawaj z makaronem ryżowym :-)
Jeżeli lubisz szparagi to polecam Ci też mój przepis tarta ze szparagami.
Pyszna jest też zupa krem ze szparagów.
Z dań orientalnych zachęcam zobacz mój pomysł na pak choi z
kurczakiem oraz koniecznie krewetki przepis.
Smacznego!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu
pod przepisem
Link do przepisu:
https://aniagotuje.pl/go/12126
�½��
Zgłoś jeśli naruszono regulamin