RoślinnieJemy. Magazyn nr 3. Dania z fasoli.pdf

(2100 KB) Pobierz
Roślinniejemy
magazyn
numer 3 | 2018
dania z fasoli
Roślinniejemy
MAgAZyN
dani a z fa soli
„Lepiej zrobić z fasoli” - stali użytkownicy mediów społecznościowych skupionych wokół
tematów wegańsko-wegetariańskich z pewnością dobrze znają to zdanie. Nie wiemy czy lepiej,
ale pokazujemy, że tak też można, choćby od czasu do czasu. I chociaż wielu osobom ten
słynny strączek kojarzy się głównie (lub wyłącznie) z fasolką po bretońsku, tym e-bookiem
chcemy udowodnić, że warto dać mu szansę na kilkanaście nowych sposobów.
Ta część naszych czytelników, która jest już na diecie roślinnej, z pewnością ma za sobą
wiele eksperymentów z różnymi daniami na bazie fasoli. Chcemy jednak zachęcić Was przede
wszystkim do tego, by podawać ten darmowy materiał wszystkim (jeszcze) nieprzekonanym
do pełnowartościowych i pysznych bezmięsnych posiłków. Prezentujemy tu szeroki wachlarz
przepisów, w których główną rolę gra jeden z najwartościowszych pokarmów na całej ziemi.
Od klasycznej fasolki w sosie pomidorowym, przez majonez, hummus, pikantną pastę, curry, aż
po brownie, bezy i słodkie trufle.
Dlaczego fasoli powinno być sporo w naszej codziennej diecie? Niemal wszystkie jej
odmiany zawierają bardzo dużo białka, a świeżo łuskane ziarna są dodatkowo bogate w witaminy
A i C. To skarbnica potasu, wapnia, fosforu i, szczególnie ważnego dla mężczyzn, cynku (czarna i
czerwona). Jest doskonałą, sycącą bazą wszelkich roślinnych burgerów i warzywnych potrawek.
Nasza poczta pantoflowa donosi, że czosnkowy dip z fasoli zmienił życie niejednej osoby,
która starając się dbać o linię, długo szukała zamienników tłustych sosów. W Roślinniejemy
wyjątkowo cenimy ją w szczególnie pracowite dni - wystarczy zawsze mieć w swojej kuchennej
szafce zapas fasoli w puszce, a wtedy bardzo łatwo upichcić “awaryjny obiad”. Dla przykładu:
fasolę podsmażamy z dodatkiem cebulki, wędzonej i ostrej papryki, pomidorów lub przecieru
pomidorowego i soli. Zajadamy z kromką chleba. W bardziej wyszukanych wersjach dodajemy
różnorodne warzywa i tofu, a podajemy z kaszą, ryżem lub pszenną tortillą.
Bo dieta roślinna jest nie tylko zdrowa, ale również szybka, intuicyjna i często tańsza niż
ta “tradycyjna”!
Mamy nadzieję, że ten numer magazynu przyda się w kuchniach Waszych i Waszych
bliskich. Jak zawsze czekamy na wrażenia w naszych mediach społecznościowych: Instagramie,
Facebooku i Twitterze!
Weronika Pochylska
Autorzy e-booka obiadowego:
kOORDyNATORkA kAMPANII
ROśLINNIEJEMy
Przepisy:
Weronika Pochylska, Bogna Bąkowska, Anna Nowicka, Natalia Buda, Dorota Habza, Ela Radzikowska
Zdjęcia:
Weronika Pochylska, Magdalena Motylińska, Ela Radzikowska, Paweł gnatowski
Skład:
Agnieszka Wiercińska
u
u
Burgery
dani a z fa soli
Z FAsOLI
• puszka białej fasoli (lub
szklanka ugotowanej)
• puszka kukurydzy (lub szklanka
ugotowanej)
• 2 małe marchewki
• 1 pietruszka (korzeń)
• �½ szklanki uprażonego sezamu
– u mnie pół na pół biały i
czarny
• �½ szklanki uprażonego
słonecznika
• łyżka dowolnej mąki lub bułki
tartej
• łyżka sosu sojowego
• 2 łyżeczki przyprawy do mięsa
mielonego (sól, czosnek,
marchew, gorczyca, pieprz,
papryka sodka, majeranek,
chilli, cebula, tymianek,
pietruszka, goździki) – w
razie potrzeby więcej samej
przyprawy lub soli i pieprzu/
chilli.
• opcjonalnie: szczypta kminu
rzymskiego i wędzonej papryki
1
Marchewkę i pietruszkę obierz ze skórki, zetrzyj na
tarce lub rozdrobnij w maszynie typu Thermomix.
Fasolę i kukurydzę zmiksuj blenderem na gładką
masę. Połącz ze startymi warzywami.
Upraż słonecznik i sezam, dodaj do masy.
Dopraw masę sosem sojowym i przyprawami według
uznania. Dodaj mąkę, wszystkie składniki dokładnie
wymieszaj.
Uformuj kotleciki o dowolnej wielkości, wcześniej
delikatnie smarując dłonie olejem. Rozłóż je na
papierze do pieczenia, piecz 20 minut z jednej i 10-
15 minut z drugiej strony.
Podawaj w bułce z dodatkami, np.: ogórkiem, sałatą,
pomidorem, papryczką chilli, ulubionym sosem
i karmelizowaną cebulką*.
2
3
4
5
6
*2 cebule pokrój na cienkie talarki. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż
na nim cebulkę z dodatkiem brązowego cukru/syropu z agawy lub
daktylowego. Duś do czasu, aż będzie całkowicie miękka.
4
Zgłoś jeśli naruszono regulamin