xmas-ebook.pdf

(1721 KB) Pobierz
zne
gic
Ma
ięta
Św
ysły na
e po m
reatywn
K
więta
iczne Ś
mag
Magiczne Święta
Boże Narodzenie to czas radości, refleksji i pięknych chwil
spędzonych z najbliższymi. W gorączce przygotowań i
przedświątecznych zakupów często się o tym zapomina. Jed-
nak warto zwolnić i poświęcić trochę czasu na stworzenie w
domu świątecznej atmosfery: przygotować piękne dekoracje,
kupić swoim bliskim prezenty, a także przygotować pyszne
bożonarodzeniowe potrawy, które pokocha cała rodzina.
Świąteczna
gorąca czekolada
Składniki:
-600 ml mleka
-100 g śmietanki 30%
-100 g gorzkiej bądź
deserowej czekolady
-bita śmietana
-mini pianki marshmallow
-pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Do garnka wlej mleko i śmietankę.
Dorzuć czekoladę i powoli podgrze-
waj, aż czekolada całkowicie się
rozpuści. Wlej do kubka, udekoruj
bitą śmietaną, piankami i posyp
całość cynamonem.
Ciastka bałwanki
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 70 g cukru pudru + 30 g do lukru
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżeczki sody
oczyszczonej
- szczypta soli
Dekoracja:
- pianki marshmallow
- sok z cytryny
- 3 kostki roztopionej czekolady
Przygotowanie:
Ze składników zagnieć ciasto, owiń
folią i wsadź do lodówki. Po około
godzinie rozwałkuj na grubość 0,5
cm i wytnij kółka. Piecz w nagrzanym
do 180°C piekarniku przez 10 minut.
Z cukru pudru i soku z cytryny
przygotuj gęsty lukier. Polej nim
zimne ciasteczka, na brzegu
przyklej piankę marshmallow,
na której wykałaczką namaluj
oczka i buzię tak, aby wyglądała jak
głowa bałwana. Na zastygniętym
lukrze możesz również namalować
czekoladą ręce. Jeśli masz ochotę,
możesz dodać do lukru barwnik
spożywczy i domalować więcej
detali.
Śledzie korzenne z
bakaliami
Składniki:
- 400 g filetów śledziowych
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka suszonego imbiru
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 2 łyżki miodu
- olej do smażenia
- 1 cebula
- 20 g rodzynek
- 30 g suszonej żurawiny
- 30 g suszonych moreli
- 20 g migdałów
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę
z miodem, przyprawami i bakaliami.
Wystudź i przełóż do pojemniczka
razem ze śledziami. Szczelnie zamknij i
pozostaw w lodówce na całą noc.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin