Najlepsza Restauracja 2022 (Polskie Skarby Kulinarne).pdf

(63267 KB) Pobierz
NaJlepsza
restauracJa
2022
the best
restauraNt
2022
www.polskieskarby.pl
Słowo wstępne
drodzy goście restauracji!
Już po raz trzeci rozstrzygamy plebiscyt Najlepsza Restauracja w ramach Polskich Skarbów Kulinarnych, flagowego programu
nie spodziewaliśmy się tego, co wydarzy się później.
MAKRO Polska. Kiedy w 2018 roku zainicjowaliśmy „Skarby” premierą książki „Sto receptur na stulecie niepodległości”,
PARTNERZY ALBUMU
Pilotażowa edycja programu, obecna w Warszawie, Krakowie, Trójmieście, a także na Dolnym Śląsku i Podhalu, została
dobrze przyjęta przez restauratorów, szefów i szefowe kuchni, a przede wszystkim przez klientów gastronomii. W kolejnej
rozszerzyliśmy zatem zasięg o Wielkopolskę oraz Warmię i Mazury. Szybko okazało się, że przed Polskimi Skarbami
Kulinarnymi, jako częścią gastronomicznego świata, stoi ogromne wyzwanie przetrwania w czasie pandemii COVID-19.
Dziś możemy już powiedzieć: udało się, program ma się dobrze, zasilany energią płynącą z restauracji, których misją jest
kultywowanie i promowanie tradycji kuchni polskiej.
W kolejnej, czwartej już edycji Polskich Skarbów Kulinarnych udział weźmie właściwie cała rodzima gastronomia.
od Podlasia na wschodzie po Śląsk na zachodzie. Liczba restauracji biorących udział w naszej akcji to niemal 140 i z pewnością
nie jest to ostatnie słowo krajowej gastronomii. Podróżując po Polsce, wciąż odkrywamy bowiem kolejne skarby polskiej
kuchni, w której na piedestale stoją tradycja, dawna receptura, lokalny produkt. W połączeniu z umiejętnościami szefów
i szefowych kuchni oznacza to wspaniałe kulinarne doświadczenia, którymi możemy cieszyć się my wszyscy – restauracyjni
goście. Jako MAKRO Polska z dumą wspieramy te miejsca, gdzie słowa „kuchnia polska” niosą ze sobą autentyczną treść.
Zaprosiliśmy bowiem lokale z kolejnych ośmiu regionów: od Pomorza Zachodniego na północy po Podkarpacie na południu,
Trzymacie Państwo w rękach kolejne już wydanie albumu podsumowującego plebiscyt Najlepsza Restauracja. Poznajcie
wybory konsumentów, którzy przez ponad pół roku głosowali na swoich faworytów. Zapiszcie te miejsca w pamięci
tradycję kuchni polskiej.
(lub w Waszych telefonach) i odwiedźcie je podczas swoich kulinarnych podróży. Wspierajcie lokale promujące bogatą
A z odwiedzeniem rekomendowanych w albumie lokali nie czekajcie zbyt długo. W kolejnym takim wydawnictwie,
kulinarnych wrażeń do zapamiętania. W drogę zatem, szlak Polskich Skarbów Kulinarnych stoi przed Wami otworem!
za rok, będzie bowiem ponad dwukrotnie więcej miejsc z rekomendacjami, jeszcze więcej dań do spróbowania, jeszcze więcej
Spis treści
5
6
8
9
10
18
26
34
42
50
58
66
68
74
80
86
92
98
104
110
O Polskich Skarbach Kulinarnych
O Polskich Skarbach Kulinarnych
Zasady programu
Eksperci programu
Najlepsze restauracje – wyniki plebiscytu
Warszawa
Kraków
Trójmiasto i Pomorze
Wrocław i Dolny Śląsk
Poznań i Wielkopolska
Warmia i Mazury
Zakopane i Podhale
Nowe szlaki
Pomorze Zachodnie
Kujawy
Łódź
Podlasie
Lubelszczyzna
Podkarpacie
Świętokrzyskie
Śląsk, Zagłębie i Jura
Polskie Skarby Kulinarne to program, który powstał jesienią 2018 roku. W stulecie odzyskania niepodległości zapoczątkował
wydana przez MAKRO Polska.
go projekt Kulinarne Zjednoczenie Polski, którego zwieńczeniem była książka kucharska „Sto receptur na sto lat niepodległości”,
Nieodkryta kuchNia polska
Głównym celem programu jest zwiększenie świadomości i wiedzy o tradycjach kuchni polskiej, jej dziedzictwie, dawnych
i bardziej współczesnych inspiracjach, a także przenikaniu kultur, tak dobrze widocznym w dzisiejszych jadłospisach. Przez
stulecia kuchnia polska czerpała bowiem m.in. z tradycji litewskiej, włoskiej, francuskiej, niemieckiej, rosyjskiej i ukraińskiej,
a nawet tureckiej i tatarskiej, a wszystko to – połączone z rodzimym dziedzictwem – kształtowało kulturę polskiego stołu.
Od czasów Piastów i Jagiellonów, poprzez kuchnię sarmacką, której podsumowaniem była zachowana do dziś pierwsza
polska książka kucharska „Compendium ferculorum” kuchmistrza Stanisława Czernieckiego, kulinarny tygiel czasu zaborów,
nieznane szerokiemu gronu odbiorców.
aż po „nową kuchnię” niepodległej Rzeczypospolitej – zgromadziliśmy historie, receptury, opowieści i inspiracje często
kultowe smaki regioNów
Są w kuchni polskiej potrawy znane nam wszystkim, jak rosół, kotlet schabowy, marynowany śledź albo sernik czy
makowiec. Prawdziwe bogactwo i różnorodność smaków kryje się jednak w kuchniach regionalnych. Dlatego właśnie dla
każdego regionu na szlaku Polskich Skarbów Kulinarnych skomponowaliśmy listę dziesięciu kultowych dań. Możecie się
z naszym wyborem nie zgodzić i prawdopodobnie będziecie mieć rację – zmieszczenie kulinarnych symboli poszczególnych
części kraju wśród zaledwie dziesięciu propozycji to zadanie bardzo trudne i siłą rzeczy skazane na subiektywizm.
Potraktujcie więc naszą listę jako punkt wyjścia i inspirację do własnych kulinarnych poszukiwań. Kuchnia regionów kryje
wiele niezwykłych tajemnic, dlatego warto podążyć ich tropem.
ZaprasZamy do iNterNetu
Wszystkie informacje o Polskich Skarbach Kulinarnych dostępne są na stronie internetowej www.polskieskarby.pl.
Znajdziecie tam inspiracje od uznanych szefów kuchni, opowieści o kulinarnym wymiarze Bożego Narodzenia,
wszystkich restauracji wspierających program.
Wielkanocy, 11 listopada i innych polskich świąt, a także opis Szlaku Kulinarnego wiodącego przez siedem regionów i listę
5
Zasady programu
regioNy polskich skarBów kuliNarNych
Zakończona edycja programu objęła siedem polskich regionów (podobnie było w 2021 roku). Są to: Warszawa, Kraków,
Trójmiasto i Pomorze, Wrocław i Dolny Śląsk, Poznań i Wielkopolska, Warmia i Mazury oraz Zakopane i Podhale.
łączna liczba regionów wzrośnie do piętnastu.
W następnej edycji udział wezmą restauracje z kolejnych ośmiu regionów, opisanych w dalszej części albumu. Tym samym
pleBiscyt NaJlepsZa restauracJa
Częścią udziału restauracji w programie jest start w plebiscycie Najlepsza Restauracja. Goście lokali mogą głosować na
stronie www.polskieskarby.pl, przyznając lokalom od 1 do 5 koron (korona to symbol Polskich Skarbów Kulinarnych).
Wyniki są zliczane dla każdego regionu osobno. W tym roku na wszystkie restauracje oddano w sumie aż 20 981 głosów,
a zwycięzcy otrzymali tytuł Najlepszej Restauracji na rok 2022. Kto okazał się najlepszy? Wyniki znajdziecie na kolejnych
stronach tego albumu.
Jeżeli rozsmakowałeś się
w naszych daniach,
oddaj swój głos w plebiscycie
na Najlepszą Restaurację.
p
www.polskieskarby.pl
Wejdź na
plakiety polskich skarBów kuliNarNych
Wszystkie restauracje biorące udział w programie Polskie Skarby Kulinarne oznaczone są naklejkami na drzwiach
wejściowych. Specjalne plakiety trafiły do zwycięzców plebiscytu Najlepsza Restauracja.
sZlak kuliNarNy
Łącznie we wszystkich siedmiu regionach do Polskich Skarbów Kulinarnych 2022 przystąpiło 139 restauracji. Utworzyły one
przepisami. Listę restauracji na Szlaku można znaleźć pod adresem: www.polskieskarby.pl/szlak-kulinarny.
Szlak Kulinarny, na którym goście mogą odwiedzić lokale i spróbować m.in. dań inspirowanych historycznymi i regionalnymi
6
7
Zgłoś jeśli naruszono regulamin