Jasne i CIEMNE strony kawy - ważne, jeśli ją pijesz! Czy kawa jest zdrowa_ _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(3 KB) Pobierz
Kawa to ulubiony napój wielu z nas. Często zastanawiamy się: czy kawa jest zdrowa? Jak wpływa na organizm, zdrowie? I odwrotnie: czy kawa szkodzi, jak działa na serce i wiele więcej. Dlatego dziś opowiem, jak kawa działa na organizm. Zarówno o jasnych jej stronach, jak i ciemnych. Na przykład powiem, czy kawa odwadnia organizm, jak wpływa na ciśnienie i jak wpływa na wątrobę. Poruszę związek ‘kawa a odchudzanie’, ile kaw dziennie można pić i inne kwestie zdrowotne. Tu wspomnę, że kawa na czczo nie jest dobra dla osób z zaburzeniami przewodu pokarmowego, na przykład wrzodami żołądka, osoby zdrowe z kolei mogą pić na pusty żołądek. Na pytanie, czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa i jak się ona ma do ziarnistej - opowiem innym razem. Niektórzy stosują ekspres do kawy, inni parzą tradycyjnie, ale bez względu na sposób parzenia, warto wiedzieć kilka rzeczy o tym napoju. Jeśli więc interesuje Cię, czy picie kawy jest zdrowe, jak kawa wpływa na zdrowie, a także czy kawa jest szkodliwa (lub raczej: kiedy i dla kogo), to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 - Kawa a zdrowie, czyli co musisz wiedzieć
0:40 - CZĘŚĆ 1: jasna strona kawy
1:07 - Korzyść 1: mniejsze ryzyko cukrzycy
2:25 - Korzyść 2: ochrona zdrowia wątroby
3:05 - Korzyść 3: mniejsze ryzyko kamicy żółciowej
3:37 - Korzyść 4: mniejsze ryzyko depresji
4:03 - Korzyść 5: dobry wpływ na zdrowie mózgu
4:23 - Korzyść 6: wsparcie dla układu oddechowego
4:55 - Korzyść 7: możliwy wpływ na odchudzanie
5:33 - Korzyść 8: ochrona serca i układu krążenia
8:24 - Korzyść 9: właściwości pobudzające
8:49 - Ile kaw dziennie można pić dla zdrowia?
9:16 - Dlaczego niektórzy źle się czują po kawie? Metabolizm
10:19 - CZĘŚĆ 2: ciemna strona kawy
14:07 - Mykotoksyny w kawie: czy rzeczywiście jest się czego obawiać?
15:59 - Akrylamid w kawie: czy rzeczywiście zwiększa ryzyko raka?
17:19 - Sprawa odwadniania organizmu
18:16 - Sprawa „wypłukiwania” magnezu z organizmu

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin