Zdrowy odwar z rośliny rosnącej wszędzie - źródło krzemu! Skrzyp polny _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Tematem tego filmu jest skrzyp polny, a ściślej odwar ze skrzypu polnego – jedno z lepszych źródeł krzemu. Krzem jest ważnym składnikiem, jeśli chodzi o zdrowie. Na przykład jest składnikiem kompleksów tkanki łącznej i przyczynia się do jej integralności. Tkanka łączna zaś to budulec naczyń krwionośnych, skóry, zastawek serca, rozmaitych śluzówek, ścięgien oraz stawów i wreszcie samych kości. Dzięki krzemowi, ale też innym substancjom, skrzyp polny w formie odwaru może łagodzić obrzęki, gdyż działa moczopędnie, może być pomocny dla osób z cukrzycą typu 2, bo ma działanie przeciwcukrzycowe; zmniejsza stan zapalny organizmu, ma korzystny wpływ na zdrowie kości i pomoże, jeśli zmagamy się z osteoporozą. Dodam jeszcze, że skrzyp polny na włosy (wcierka czy płukanka) to przykład zastosowania zewnętrznego tej rośliny. Jeśli więc interesuje Cię roślina, jaką jest skrzyp polny, właściwości tego zioła oraz jak zrobić odwar, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco:
https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 | Zdrowy chwast, który rośnie prawie wszędzie - przepis na odwar
1:17 | Co zawiera w sobie skrzyp polny
3:36 | Korzyść 1
4:24 | Korzyść 2
5:00 | Korzyść 3
5:56 | Korzyść 4
7:02 | Korzyść 5
8:00 | Korzyść 6
8:34 | Możliwe skutki uboczne skrzypu polnego
9:54 | Skrzyp polny: jak parzyć? Odwar

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin