SaĹ‚atka wiosenna na szpinaku z kurczakiem i suszonymi pomidorami SkĹ‚adniki: 100 g piersi z kurczaka i zioĹ‚a do jego przyprawienia Garść Ĺ›wieĹĽego szpinaku MaĹ‚y pomidor GaĹ‚Ä…zka selera naciowego ÂĽ papryki 3 suszone pomidory 5-10 oliwek czarnych 40 g makaronu peĹ‚noziarnistego kokardki ĹyĹĽka oliwy, Ĺ‚yĹĽeczka musztardy, odrobina wody, ocet balsamiczny SĂłl, pieprz, Ĺ›wieĹĽy tymianek PierĹ› z kurczaka kroimy w drobnÄ… kostkÄ™, przyprawiamy zioĹ‚ami prowansalskimi, sĹ‚odkÄ… paprykÄ… i granulowanym czosnkiem. Dusimy na patelni na odrobinie wody. Makaron gotujemy al. Dente. Warzywa myjemy i kroimy. Mieszamy ze sobÄ… oliwÄ™, musztardÄ™, ocet balsamiczny, wodÄ™, sĂłl i Ĺ›wieĹĽy tymianek. Na talerz wykĹ‚adamy szpinak, warzywa, miÄ™so, makaron i polewamy wszystko dressingiem. SaĹ‚atka z jajkiem i dressingiem chrzanowym SkĹ‚adniki: 2 jajka Garść rukoli i saĹ‚aty lodowej MaĹ‚y ogĂłrek Kilka rzodkiewek Pół maĹ‚ej czerwonej cebuli Szczypiorek 2 Ĺ‚yĹĽki jogurtu greckiego ĹyĹĽeczka chrzanu ĹšwieĹĽy koperek, sĂłl, pieprz 2 kromki razowego chleba na zakwasie Jajka gotujemy na twardo. Warzywa myjemy i kroimy. Jogurt mieszamy z chrzanem, koperkiem solÄ… i pieprzem. Na talerz wykĹ‚adamy warzywa , dodajemy pokrojone w ćwiartki jajko, posypujemy obficie szczypiorkiem i polewamy chrzanowym sosem. Podajemy z chlebem. Budda bowl z ciecierzycÄ…, serem feta i sosem tahini SkĹ‚adniki: Pół puszki ciecierzycy Roszponka 25 g sera feta pokruszonego MaĹ‚a marchewka Kilka pomidorkĂłw koktajlowych ÂĽ papryki Pół czerwonej cebuli ĹyĹĽeczka pestek dyni ĹyĹĽka oliwy z oliwek ĹyĹĽka tahini Sok z cytryny, woda, sĂłl, pieprz CiecierzycÄ™ odsÄ…czamy z zalewy. Warzywa myjemy. MarchewkÄ™ kroimy w cienkie sĹ‚upki, pomidorki na pół, paprykÄ™ w kostkÄ™ a cebulÄ™ w talarki. W miseczce ukĹ‚adamy obok siebie wszystkie warzywa, ciecierzycÄ™ i fetÄ™, aby tworzyĹ‚y kolorowÄ… kompozycjÄ™. OliwÄ™ Ĺ‚Ä…czymy z tahini, sokiem z cytryny, solÄ…, pieprzem i wodÄ… i polewamy caĹ‚ość. Posypujemy pestkami dyni. POZYTYWNA SAĹATKA SkĹ‚adniki: 1 op. dowolnego makaronu 1 puszka lub sĹ‚oiczek filetĂłw z tuĹ„czyka w oliwie ok. 300 g pomidorkĂłw koktajlowych w różnych kolorach garść posiekanej natki pietruszki 2 Ĺ‚yĹĽki zielonego pesto 1 opakowanie mozzarelli w mini kuleczkach (moĹĽna teĹĽ pokroić klasycznÄ…, duĹĽÄ… kulkÄ™) sĂłl do smaku Wykonanie: Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzamy i przesypujemy do miski. Dodajemy pesto i posiekanÄ… pietruszkÄ™, dokĹ‚adnie mieszamy. Pomidorki przekrawamy na poĹ‚Ăłwki, dodajemy do makaronu. Fileciki z tuĹ„czyka wyjmujemy z zalewy, dzielimy na mniejsze kawaĹ‚ki, dodajemy do saĹ‚atki. MozzarellÄ™ odcedzamy z zalewy i rĂłwnieĹĽ wrzucamy do saĹ‚atki, a na koĹ„cu dokĹ‚adnie mieszamy i doprawiamy solÄ….
Audiobooki2.pl