domowy kwas chlenowy.docx

(294 KB) Pobierz

Domowy kwas chlebowy - idealny, kiedy za oknem żar się leje z nieba

 

Potrzebne składniki:

 

8-10 l wody (najlepiej dobrej jakości mineralnej)

1,5 kg razowego chleba, żytniego lub np. orkiszowego (możesz połączyć dwa rodzaje, ale pieczywo musi być dobrej jakości, na naturalnym zakwasie)

5 dag drożdży

35 dag cukru

1 łyżka suchego ryżu

do smaku: kilka rodzynek, starta skórka z cytryny

Kwas chlebowy - sposób wykonania:

Chleb pokrój w kostkę i przełóż do dużego słoja lub kamionki. Następnie zalej wrzątkiem i przykryj gazą. Odstaw na 24 godziny i od czasu do czasu zamieszaj.

Po upływie doby odcedź kawałki chleba, dodaj cukier oraz drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie. Dodaj także rodzinki i skórkę z cytryny, jeśli używasz tych dodatków. Zamieszaj i odstaw na kolejną dobę.

Kiedy na górze pojawi się piana, możesz już przelewać kwas do szklanych butelek. Do każdej z nich dodaj odrobinę ryżu. Trzymaj w chłodnym miejscu.

Taki kwas jest lepszy niż lemoniada i nawodni szybciej niż woda. Warta jednak pamiętać, by ostrożnie otwierać butelki - dobry kwas jest mocno gazowany i czasem "wybucha".

 

 

Kwas chlebowy - przepis krok po kroku

 

Składniki:

 

woda - 10 litrów,

drożdże suche - 1 łyżka,

chleb razowy - 700 gramów,

rodzynki - 5 łyżek,

cukier - 150 gramów,

miód - 150 gramów,

butelki do zlania na około 10 litrów, najlepsze będą plastikowe lub szklane.

Jeżeli chcemy, aby kwas był słodszy i mocniejszy, można dodać więcej cukru.

Sposób przygotowania:

 

1

Chleb należy pokroić na małe kawałki i podsuszyć, można go dodatkowo podpiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 3 do 5 minut.

2

Wodę zagotować i przygotować duże naczynie, w którym będzie się przygotowywać kwas.

3

Do naczynia przełożyć rozdrobniony i suchy chleb, a następnie zalać wodą i delikatnie wymieszać. Całość zakryć i zostawić na 12-24 godziny w ciepłym miejscu.

4

Po tym czasie odlewamy pół szklanki wody z roztworu i dodajemy do niej suche drożdże. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy z powrotem do roztworu i ponownie mieszamy. Odstawiamy na kolejne 12 godzin.

5

Kolejnym krokiem jest przygotowanie butelek, najlepiej plastikowych, oraz cukru i miodu.

6

Do roztworu dodajemy wybrane substancje słodzące i mieszamy do ich połączenia.

7

Tak przygotowany napój przelewamy do butelek do wysokości 3/4 naczynia. Dodajemy po 4-5 rodzynek, zgniatamy delikatnie butelkę i zakręcamy.

8

Butelki zostawiamy na 2-3 godziny. W tym czasie gaz, który wytworzą drożdże, wypełni butelkę i sprawi, że nie będzie już zgnieciona. Dzięki temu napój będzie bardziej gazowany. Jeżeli chcemy, aby był mniej gazowany, nie zgniatamy butelek i od razu po przelaniu wkładamy do lodówki.

9

Kiedy butelki napęcznieją, napój można schować do lodówki lub chłodne miejsce, to zatrzyma proces fermentacji.

10

Tak przygotowany kwas najlepiej jest pić na zimno. Ma on poniżej 2% alkoholu.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin