Chlebek serowo-czosnkowy.docx

(1231 KB) Pobierz

 

Chlebek serowo-czosnkowy

 

Składniki:

 

100 g miękkiego masła

kulka mozzarelli

4 ząbki czosnku

ł łyżeczki soli morskiej

odrobina suszonych płatków chili

jeden bochenek (ok. 400 g) białego chleba na zakwasie

Sposób przygotowania:

 

Czosnek obierz i pokrój na kawałeczki, mozzarellę posiekaj. Ubij masło razem z solą, czosnkiem i chili, a następnie wbij mozzarellę. Chleb pokrój w poprzek na kromki, ale tak, by nie naciąć spodu. Przygotowaną mieszankę czosnkową rozprowadź między kromkami i na wierzchu bochenka.

 

Piekarnik nagrzej do 200-220 stopni Celsjusza. Chleb owiń folią i piecz przez około pół godziny. Jeżeli po tym czasie chleb będzie miękki na wierzchu, piecz go jeszcze przez około pięć minut, ale z lekko odwiniętą folią. Bochenek na górze powinien być chrupiący.

 

Po upieczeniu ostrożnie wyjmij pieczywo z folii i odczekaj, aż chwilę przestygnie. Pokrój do końca.

 

Chleb na zakwasie. Jak upiec?

Chcesz upiec chleb na zakwasie samodzielnie? Podpowiadamy, jak to zrobić. Zacznij od przygotowania zakwasu. To serce najlepszych bochenków chleba. Trzeba jednak poświęcić mu nieco czas i cierpliwości. Potrzebne będą:

 

Polacy urodzeni przed 1977 r. Mogą testować aparaty słuchowe, za darmo i bez zobowiązań!

Reklama

Reklama

Centrum Aparatów Słuchowych

Polacy urodzeni przed 1977 r. Mogą testować aparaty słuchowe, za darmo i bez zobowiązań!

przegotowana lub przefiltrowana, letnia woda (nie powinna mieć więcej niż 40 st. C.),

mąka (choć zakwas da się teoretycznie przygotować z każdej mąki, polecamy zacząć przygodę z zakwasami od mąki żytniej, typ od 700 wzwyż. Dzięki temu najłatwiej zajdzie proces fermentacji i najszybciej wyhodujemy zakwas).

Aby zakwas wyszedł dobry, należy poświęcić na jego przygotowanie kilka dni. W tym czasie trzeba pamiętać o dokarmianiu go i mieszaniu. W poniższym tekście znajdziesz instrukcję, jak zrobić zakwas:

 

Gdy już będziesz mieć zakwas, możesz zacząć robić chleb. W tym miejscu znajdziesz nasz przepis na chleb na zakwasie.

 

Na co zwrócić uwagę podczas pieczenia chleba? Jest kilka błędów, przez które nasz wypiek może zupełnie się nie udać. Jeden z nich dotyczy właśnie zakwasu. Jeżeli go używasz, pamiętaj, by był aktywny. Najlepiej dokarmiać go przez 4-5 dni przed wykorzystaniem do pieczenia, czyli dodawać do niego dodatkowa porcję mąki (ok. 50 g) i wody (ok. 50 ml). Pozostałe błędy i porady dotyczące tego, jak ich uniknąć, znajdziesz w tekście poniżej:

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin