Drób _ Przepisy na Drób - Part 5.pdf

(110 KB) Pobierz
23.03.2022, 23:23
Drób | Przepisy na Drób - Part 5
naszeprzepisy.com
Category Archives: Drób
DRÓB
INDYK Z OWOCAMI W GALARECIE
OCTOBER 16, 2007 | MONIKA | LEAVE A COMMENT
Składniki:
pierś indyka
puszka brzoskwiń
puszka ananasów
pół szklanki bulionu
po
łyżeczce
bazylii szałwii i mięty
łyżka żelatyny
 masło do wysmarowania formy
 sól
 pieprz
Sposób przygotowania:
Piersi indyka oprószyć solą, pieprzem oraz ziołami.
Następnie układamy mięso w brytfannie wysmarowanej masłem. Polewamy ob cie bulionem, sok-
iem brzoskwiniowym oraz sokiem ananasowym. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220
stopni i pieczemy ok.30min.
Gotowe mięso odstawić do ostygnięcia.
Żelatynę
rozpuścić w 2
łyżkach
wody, dodać do gorącego sosu i mieszać do rozpuszczenia a
następnie schłodzić.
Mięso kroimy i układamy na półmisku, dekorujemy owocami i zalewamy gęstniejącą galaretą ,
odstawiamy w chłodne miejsce.
ANANASY
BRZOSKWINIE
INDYK
naszeprzepisy.com/przepisy/drob/page/5
1/2
23.03.2022, 23:23
Drób | Przepisy na Drób - Part 5
DRÓB
KACZKA W WIŚNIACH
OCTOBER 11, 2007 | MONIKA | LEAVE A COMMENT
Składniki:
 1 młoda kaczka
1/2 kg dojrzałych wiśni
3
łyżki
masła
150 ml czerwonego wytrawnego wina
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Kaczkę nacieramy z wierzchu i w
środku
solą.
Popieprzyć i włożyć do rozgrzanego piekarnika podlewając co jakiś czas roztopionym masłem
wymieszanym z kilkoma
łyżkami
wody.
Gdy kaczka będzie już gotowa wyjąć a sos zlać.
Wiśnie pozbawione pestek dusimy w winie na małym ogniu ok. 10min.
Następie dodajemy sos pozostały po pieczeniu kaczki.
Całości dokładnie wymieszać i chwile jeszcze poddusić.
Kaczkę polewamy powstałym sosem i obkładamy wiśniami.
CZERWONE WINO
KACZKA
WIŚNIE
naszeprzepisy.com/przepisy/drob/page/5
2/2
Zgłoś jeśli naruszono regulamin