Drób _ Przepisy na Drób.pdf

(300 KB) Pobierz
23.03.2022, 23:22
Drób | Przepisy na Drób
naszeprzepisy.com
Category Archives: Drób
DRÓB
KAPŁON Z RYŻOWYM NADZIENIEM
JANUARY 11, 2010 | MONIKA | LEAVE A COMMENT
Składniki:
1 kapłon
Farsz:
2 szkl. bulionu
1 szkl. ryżu
3 jajka
100 g ryżu
100 g szynki
3 jajka
1/3 gałki muszkatołowej
3
łyżki
masła
sól
łyżka
pokrojonego szczypiorku
Sposób wykonania:
Ryż zalać bulionem, troszkę osolić i ugotować na miękko, wówczas go odcedzić i dodać do niego
pokrojoną szynkę oraz masło.
Wbić do ryżu jeszcze jajka, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku startą gałką
muszkatołową.
Następnie kapłona dokładnie oczyścić i nadziać ryżem po czym go zaszyć.
Zalać bulionem i ugotować.
Przed podaniem usunąć nici i posypać posiekanym koperkiem.
JAJKA
KAPŁON
RYŻ
SZYNKA
1/8
naszeprzepisy.com/przepisy/drob
23.03.2022, 23:22
Drób | Przepisy na Drób
DRÓB
SZYJKI KURZE FASZEROWANE
WIEPRZOWINĄ
JANUARY 7, 2010 | MONIKA | LEAVE A COMMENT
Składniki:
6 szyjek kury
Farsz:
2-3 wątróbki drobiowe
100-150 g mięsa z drobiu
100-150g tłustej wieprzowiny
5 plasterków czerstwej bułki
4 jajka
2 szkl. mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
Z szyjek usunąć krtań razem z kręgami szyjnymi po czym dokładnie je oczyścić i zaszyć jeden koniec.
Następnie bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i razem z mięsem i wątróbką zemleć w maszynce.
Do powstałej masy wbić jajka, wlać odrobinę mleka i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałka
muszkatołową.
Całość dokładnie wymieszać i nadziać farszem szyjki.
Po nadzianiu zaszyć drugi koniec szyjki i po nakłuwać całe w kilku miejscach.
Gotowe szyjki zalać wodą i gotować około 50 minut po tym czasie przełożyć je na patelni i obsmażyć
na złoto.
KURZE SZYJKI
WĄTRÓBKI DROBIOWE
WIEPRZOWINA
DRÓB
naszeprzepisy.com/przepisy/drob
2/8
23.03.2022, 23:22
Drób | Przepisy na Drób
SMAŻONE GĘSIE WĄTRÓBKI
OCTOBER 1, 2009 | MONIKA | LEAVE A COMMENT
Składniki:
4-6 wątróbki z gęsi
2-3 szklanki mleka
2-3
łyżki
masła
1-2 cebule
Sposób wykonania:
Wątróbki zalać mlekiem i odstawić na 1 godzinę.
Po tym czasie wątróbki pokroić i wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem razem z posiekaną
cebulą.
Trzymać na ogniu około 8-10 minut.
Można podawać zimne lub gorące.
GĘSIE WĄTRÓBKI
DRÓB
ROLADKI Z PARÓWEK, SERA I BOCZKU
MARCH 25, 2009 | MONIKA | LEAVE A COMMENT
Składniki:
8 parówek
25 dag sera
żółtego
20 dag boczku
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić na 8 plasterków a ser na 8 słupków.
Następnie w parówkach zrobić nacięcia wzdłuż, w które włożyć kawałki sera.
Owinąć je plasterkami boczku.
Spiąć roladki wykałaczką po czym ułożyć je w naczyniu
żaroodpornym.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 15 minut.
naszeprzepisy.com/przepisy/drob
3/8
23.03.2022, 23:22
Drób | Przepisy na Drób
BOCZEK
PARÓWKI
ŻÓŁTY
SER
DRÓB
MASŁO Z WĄTRÓBKĄ DROBIOWĄ
MARCH 9, 2009 | MONIKA | LEAVE A COMMENT
Składniki:
150 g masła
łyżeczka
soku z cytryny
100 g wątróbki z drobiu
1 cebula
300 g masła
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Posiekaną cebule zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać wątróbkę, wymieszać i przez chwilę
smażyć po czym całość zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Następnie masło utrzeć razem z sokiem z cytryny po czym dodawać stopniowo watróbkową masę.
Na koniec uformować małe kulki, które schłodzić w lodówce.
MASŁO
WĄTRÓBKA DROBIOWA
DRÓB
WĄTRÓBKA DROBIOWA Z KAWAŁKAMI
JABŁEK
JANUARY 28, 2009 | MONIKA | LEAVE A COMMENT
Składniki:
1 kg wątróbek drobiowych
3 jabłka
naszeprzepisy.com/przepisy/drob
4/8
23.03.2022, 23:22
Drób | Przepisy na Drób
2
łyżki
oliwy
1
łyżka
maki
majeranek
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Wątróbkę oczyścić po czym pokroić w kostkę, którą oprószyć mąką i wrzucić na patelnie z roz-
grzanym olejem i, trzymać na ogniu ok. 10 min.
W między czasie pokroić jabłka na cząstki, wówczas wrzucić je do wątróbki.
Następnie oprószyć całość solą, pieprzem oraz majerankiem i pozostawić na ogniu pod przykryciem
ok. 5 min.
http://przepisy24.pl/watrobka_drobiowa_kawalkami_jablek
Wątróbka drobiowa z kawałkami jabłek
JABŁKA
WĄTRÓBKA DROBIOWA
DRÓB
KACZKA Z KAWAŁKAMI CUKINII
JANUARY 20, 2009 | MONIKA | LEAVE A COMMENT
Składniki:
600 g piersi kaczki
łyżka
soku z cytryny
�½
łyżeczki
płynnego miodu
ćwierć łyżeczki
pieprzu
szczypta suszonego tymianku
1-2 młode cukinie
�½ strąka zielonej papryki
�½ strąka czerwonej papryki
¾ szkl. bulionu
3
łyżki
koncentratu pomidorowego
1
łyżeczka
ziół prowansalskich
łyżka
oleju
łyżka
masła
sól
pieprz
naszeprzepisy.com/przepisy/drob
5/8
Zgłoś jeśli naruszono regulamin