Mała pizza z pieczarkami
Składniki
· 20 g drożdży
· 2x3 łyżeczki cukru
· 300 g mąki
· 1/2 łyżeczki soli ziołowej
· 100 g bekonu
· 2 cebule
· 2 ząbki czosnku
· 200 g pomidorów
· 200 g pieczarek
· 200 g średnio dojrzałej goudy
· 1 łyżeczka oregano
· 1/4 łyżeczki pieprzu
· 1 łyżka siekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
1. 1
Drożdże wymieszać z 1/8 l letniej wódy, 3 łyżkami oleju, cukrem i odrobiną mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
2. 2
Do zaczynu dodać pozostałą mąkę i sól ziołową, wyrobić sprężyste ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
3. 3
Bekon pokroić, obraną cebulę pokroić w plasterki. Obrany czosnek pokroić w drobną kostkę, pomidory - w plasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki, ser pokroić w wąskie paseczki.
4. 4
Ciasto zagnieść, podzielić na części jednakowej wielkości i uformować kule. Rozwałkować tak, by otrzymać okrągłe placki, ułożyć na nich dodatki, skropić olejem, krawędzie posmarować tłuszczem.
5. 5
Pizze posypać przyprawami i odstawić do wyrośnięcia. Piec w rozgrzanym piekarniku ok 20 minut.
stachowiak671