Mała pizza z pieczarkami.docx

(13 KB) Pobierz

Mała pizza z pieczarkami

 

Składniki

·         20 g drożdży

·         2x3 łyżeczki cukru

·         300 g mąki

·         1/2 łyżeczki soli ziołowej

·         100 g bekonu

·         2 cebule

·         2 ząbki czosnku

·         200 g pomidorów

·         200 g pieczarek

·         200 g średnio dojrzałej goudy

·         1 łyżeczka oregano

·         1/4 łyżeczki pieprzu

·         1 łyżka siekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

1.       1

Drożdże wymieszać z 1/8 l letniej wódy, 3 łyżkami oleju, cukrem i odrobiną mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

2.       2

Do zaczynu dodać pozostałą mąkę i sól ziołową, wyrobić sprężyste ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia.

3.       3

Bekon pokroić, obraną cebulę po­kroić w plasterki. Obrany czosnek pokroić w drobną kostkę, pomidory - w plasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki, ser pokroić w wąskie paseczki.

4.       4

Ciasto zagnieść, podzielić na części jednakowej wielkości i uformować kule. Rozwałkować tak, by otrzy­mać okrągłe placki, ułożyć na nich dodatki, skropić olejem, krawędzie posmarować tłuszczem.

5.       5

Pizze posypać przyprawami i odsta­wić do wyrośnięcia. Piec w rozgrza­nym piekarniku ok 20 minut.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin