Mazurek kruchy z pianką.doc

(103 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

 

 

 





linia
   CIASTO:
   25 dag mąki,
   20 dag masła,
   5 dag cukru pudru,
   żółtka z trzech ugotowanych na twardo jaj,
                                                          20 dag dżemu śliwkowego.

MASA:
5 białek,
20 dag cukru,
opakowanie cukru waniliowego.

DEKORACJA:
10 dag łuskanych orzechów włoskich.


Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder i przetarte przez sito żółtka, zagnieść ciasto. włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i przełożyć na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę (średniej wielkości), podnosząc brzegi na wysokość 2 - 3 cm. Wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor. jeszcze ciepły spód posmarować dżemem.

Przygotować masę: z białek ubić sztywną pianę, dodając cukier i cukier waniliowy, wyłożyć ją na posmarowany dżemem spód i posypać siekanymi orzechami.
Mazurek wstawić do letniego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami i piec, aż piana się zarumieni.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin