Śledzie faszerowane
Składniki:
4 solone śledzie z mleczem
szklanka mleka
2 duże cebule
szklanka suchego startego razowego chleba
3 jaja ugotowane na twardo
mielony pieprz
2-3 łyżki oliwy
do dekoracji:
cytryna
zielona pietruszka
2-3 liście sałaty
Śledzie namocz na noc w dużej ilości zimnej wody, następnego dnia wyjmij mlecze, śledzie obierz ze skóry i ości. Filety zalej mlekiem, odstaw na godzinę.
Obrane cebule zetrzyj na tarce, dokładnie utrzyj z mleczami i łyżką oleju, wymieszaj z drobno posiekanymi jajami, pieprzem i tartym chlebem. Osuszone filety posmaruj przygotowanym farszem, zwiń w ruloniki, ułóż na wyłożonym sałatą półmisku. Na koniec skrop oliwą, udekoruj zieloną pietruszką i cienkimi plasterkami cytryny.
samezlo666