14 korzyści zdrowotnych proszku Spiruliny.docx

(38 KB) Pobierz

14 korzyści zdrowotnych proszku Spiruliny

Analiza dr Josepha Mercoli – recenzja eksperta przeprowadzona przez Jamesa DiNicolantonio, Pharm.D Fakt sprawdzony

·         11 października 2023 r

·         ściągnij PDF

Historia w skrócie

·         Spirulina to niebiesko-zielona alga słodkowodna i słonowodna o potężnych właściwościach zdrowotnych. Często mylona z chlorellą, podstawowa różnica między nimi polega na tym, że spirulina jest o tysiące lat starsza i nie posiada twardej ściany komórkowej, która sprawia, że ​​chlorella jest bliżej rośliny niż glony

·         Spirulina jest zrównoważonym źródłem żywności, które może położyć kres głodowi na świecie. W przeciwieństwie do większości roślin, jest w stanie wytrzymać ekstremalne wahania temperatury i zaniedbania, a mimo to nadal dobrze się rozwija

·         W badaniach stwierdzono, że skutecznie leczy szeroki zakres dolegliwości, w tym zatrucie arszenikiem, przerost Candida i alergiczny nieżyt nosa, a także może zmniejszać ryzyko udaru i raka

·         Zalecana dzienna dawka wynosi zazwyczaj od 3 do 5 gramów, przyjmowana dwa lub trzy razy dziennie. Zacznij od małej dawki i stopniowo zwiększaj ją, aby zobaczyć, jak Twoje ciało zareaguje na spirulinę

·         W tym artykule wymieniono potencjalne niepożądane reakcje na spirulinę oraz sposoby ich złagodzenia

Nota wydawcy: Ten artykuł jest przedrukiem. Pierwotnie ukazał się 5 listopada 2018 roku.

Wyobraź sobie roślinę, która może dostarczyć większość białka potrzebnego dla zdrowia, pomóc zapobiegać wąchaniu i kichaniu w przypadku alergii, wzmacniać układ odpornościowy, zwalczać stany zapalne, pomagać kontrolować wysokie ciśnienie krwi i chronić przed udarem i rakiem. Czy istnieje takie „superfood”?

Tak. Nazywa się spiruliną. Jak zauważono w przeglądzie naukowym dotyczącym korzyści spiruliny z 1993 roku w Journal of Applied Phycology: 1

„Wiele badań przedklinicznych i kilka badań klinicznych sugeruje kilka efektów terapeutycznych, począwszy od redukcji cholesterolu i raka po wzmocnienie układu odpornościowego, zwiększenie liczby pałeczek kwasu mlekowego w jelitach, zmniejszenie nefrotoksyczności metali ciężkich i leków oraz ochronę przed promieniowaniem”.

W przeciwieństwie do roślin, które można uprawiać w ogrodzie, ta „cudowna” roślina jest formą niebiesko-zielonej algi, która rośnie w ciepłej, słodkiej i słonej wodzie. Jest to prosty, jednokomórkowy organizm, którego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa helisa, oznaczającego spiralę, ze względu na jego sprężystą charakterystykę fizyczną. Jego naukowa nazwa to Arthrospira platensis i należy do rodziny cyjanobakterii.

Jakie są korzyści zdrowotne Spiruliny?

Przez lata przeprowadzono różne badania dotyczące potencjalnych korzyści zdrowotnych spiruliny. Ich odkrycia wykazały, że spirulina może pomóc:

1.      Chronią komórki pomocnicze T przed zakażeniem wirusem HIV (ze względu na zawartość aminokwasów)

2.      Zwalcz stany zapalne

3.      Zapewnij ulgę w alergii

4.      Utrzymuj zdrowie układu krążenia i kontroluj wysokie ciśnienie krwi

5.      Popraw zdrowie mózgu i zmniejsz ryzyko udaru

6.      Zwalcz przerost Candida, promuj zdrowy mikrobiom jelitowy i wzmacniaj zdrowie układu odpornościowego

7.      Zmniejsz ryzyko raka i chroń przed nefrotoksycznością terapii przeciwnowotworowych

8.      Leczyć przewlekłe zatrucie arszenikiem

9.      Chroń organizm przed skutkami promieniowania

10.  Hamują produkcję wirusów

11.  Zwiększ siłę i wytrzymałość mięśni

12.  Promuj lepsze zdrowie krwi i szpiku kostnego

13.  Wspieraj zdrowie oczu

14.  Popraw zdrowie wątroby

Krótka historia Spiruliny

Historia stosowania spiruliny jako źródła pożywienia sięga IX wieku w Czadzie i uważa się, że spirulina była używana przez Azteków w XVI-wiecznym Meksyku. 2 Historyczne źródła podają, że sprzedawano ciasta na bazie spiruliny zebranej z jeziora Texcoco. Suszone placki zwane „dihé” były podstawą wielu posiłków.

Spirulina weszła do produkcji komercyjnej dopiero w latach 70. XX wieku, kiedy francuska firma uruchomiła pierwszą fabrykę spiruliny na dużą skalę. W ciągu kilku lat Ameryka i Japonia zaczęły produkować własną spirulinę.

Obecnie spirulina jest poważnie rozważana jako zrównoważone źródło żywności, które może położyć kres głodowi na świecie ze względu na swój profil odżywczy i wyjątkową zdolność wytrzymywania ekstremalnych wahań temperatury i zaniedbań. Organizacja Narodów Zjednoczonych uznała go za główny składnik walki z niedożywieniem na całym świecie. 3

W raporcie „Zrównoważone podejście do walki z niedożywieniem” 4 ekonomista dr Urs Heierli, były dyrektor krajowy Szwajcarskiej Agencji Rozwoju i Współpracy w Bangladeszu i Indiach, zauważa, że ​​jeden gram spiruliny dziennie może skorygować niedożywienie u dziecka w ciągu kilku tygodni.

Spirulina jest tak gęsta pod względem odżywczym, że NASA i Europejska Agencja Kosmiczna badają korzyści płynące z włączenia spiruliny do diety astronautów na statkach kosmicznych i ewentualnych misjach na Marsa. 5 , 6 , 7

Oprócz wartości odżywczych spirulina oferuje również wiele korzyści dla środowiska. Na przykład produkcja spiruliny wymaga 10 razy mniej wody niż innych warzyw, a zbiory trwają przez cały rok.

Fakty o wartościach odżywczych Spiruliny

Chociaż spirulina jest często opisywana jako niebiesko-zielona alga, technicznie rzecz biorąc, jest to rodzaj sinic. Cyjanobakterie są klasyfikowane jako bakterie, ponieważ ich materiał genetyczny nie jest zorganizowany w jądrze otoczonym błoną. W przeciwieństwie do innych bakterii mają chlorofil i wykorzystują słońce jako źródło energii, podobnie jak rośliny i glony.

Jedną ze szczególnych cech spiruliny jest bogata zawartość białka. Zawiera od 50 do 70% białka (co jest nawet lepsze niż czerwone mięso, które zawiera około 27% białka). Jako substytut białka w posiłku należy spożywać tylko 2 łyżki spiruliny. Piętnaście do 20% jego masy stanowią węglowodany.

Zawiera także 18 różnych aminokwasów, w tym wszystkie aminokwasy niezbędne i 10 z 12 aminokwasów nieistotnych, a także sulfolipidy, które mogą chronić komórki pomocnicze T przed zakażeniem wirusem HIV. 8 Spirulina zawiera także:

•Witaminy i minerały, w tym witaminy z grupy B i witamina K, wapń, żelazo, magnez, selen, mangan, potas i cynk

•Jod

•Kwas gamma-linolenowy (GLA), ważny kwas tłuszczowy dla serca i stawów

•Chlorofil i karotenoidy o działaniu przeciwutleniającym

•Związki metalotioneiny (białka połączone z metalami wiążącymi ciężkie izotopy radioaktywne) i fikocyjanina fitopigmentowa — kompleks białek pigmentowych z rodziny fikobiliprotein zbierających światło; pigment dodatkowy chlorofilu i substancja chemiczna zbliżona do bilirubiny (patrz następna sekcja).

Oprócz nadawania spirulinie charakterystycznego niebieskawego koloru, fikocyjanina jest także cząsteczką magazynującą azot. Atomy azotu wiążą się z metalami ciężkimi, takimi jak radioaktywny cez-137, stront-90 i potas-40, pomagając w ten sposób w eliminacji tych radioaktywnych metali z organizmu

Połączenie Spiruliny i Bilirubiny

James DiNicolantonio, współautor mojej książki „ Superfuel ”, opublikował przełomowy artykuł „ Bilirubina przeciwutleniająca działa na wiele sposobów, aby zmniejszyć ryzyko otyłości i jej powikłań zdrowotnych ”. Zauważa, że ​​w komórkach ssaków fikocyjanobilina przekształca się w fikocyjanorubinę, związek niemal identyczny z bilirubiną, produkt rozkładu czerwonych krwinek (hem) i substancję chemiczną odpowiedzialną za żółty kolor siniaków, moczu i żółtaczki.

Kiedy noworodek choruje na żółtaczkę, umieszcza się go w szpitalnym żłobku pod lampą „bililight”, aby zapobiec uszkodzeniu mózgu (kernicterus), jeśli poziom bilirubiny stanie się zbyt wysoki. Światła rozkładają bilirubinę, aby mogła zostać wydalona.

Jednakże, na odpowiednim poziomie, bilirubina ma silne działanie wychwytujące wolne promienie. Do niedawna naukowcy nie byli świadomi, że bilirubina może faktycznie mieć właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i chroniące przed miażdżycą, a istnieje coraz więcej dowodów naukowych i klinicznych na poparcie tej tezy.

Z ewolucyjnego/biologicznego punktu widzenia logiczne jest, że natura stworzyła sposób, w jaki organizm może rozkładać hem 9 , który może być toksyczny, jeśli się gromadzi. Uważa się, że bilirubina zapewnia te korzyści zdrowotne poprzez jej zdolność do hamowania oksydazy NADPH, enzymu metabolicznego aktywowanego w wielu stanach patologicznych, który generuje duży stres oksydacyjny.

W rzeczywistości nadmierna aktywność NADPH wydaje się odgrywać znaczącą rolę w szerokiej gamie schorzeń, w tym między innymi w chorobach naczyniowych i powikłaniach naczyniowych innych chorób (na przykład cukrzyca, niewydolność nerek, ślepota i choroby serca), insulinooporności, choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera i Parkinsona, nowotwory, jaskra, zwłóknienie płuc i zaburzenia erekcji.

NADPH wydaje się być substancją chemiczną, która może być pomocna lub szkodliwa w zależności od tego, ile go w danej chwili krąży, dlatego organizm musi dokładnie regulować jego poziom. Na przykład oksydaza NADPH odgrywa kluczową rolę we wspomaganiu układu odpornościowego w walce z bakteriami i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu komórek T.

Wynika z tego, że zapobieganie wielu chorobom przewlekłym wymagałoby znalezienia sposobu hamowania lub modulowania oksydazy NADPH. Uważa się, że bilirubina pomaga w tym działaniu modulującym.

Osoby z zespołem Gilberta stanowią od 5 do 10% populacji i dość dobrze ilustrują to zjawisko, ponieważ są genetycznie predysponowane do chronicznie podwyższonego poziomu bilirubiny niezwiązanej. Osoby te, mające dwa do trzech razy więcej bilirubiny niż reszta z nas, cieszą się znacznie zmniejszonym ryzykiem choroby wieńcowej, nadciśnienia, miażdżycy tętnic szyjnych i ogólnej śmiertelności, a uważa się, że ochrona ta jest związana z ich wysokim poziomem bilirubiny.

Ponieważ fikocyjanobilina jest bardzo blisko spokrewniona z bilirubiną – a spirulina jest doskonałym źródłem fikocyjanobiliny – spirulina ma ogromny potencjał kliniczny ze względu na działanie hamujące oksydazę NADPH. Właśnie dlatego fikocyjanobilina była przedmiotem wielu badań.

Wykazano, że ekstrakty fikobiliny hamują aktywność oksydazy NADPH w hodowlach ludzkiego śródbłonka aorty, mięśni gładkich aorty i komórek nerek. Bilirubina chroni przed nefropatią cukrzycową poprzez obniżenie poziomu oksydazy NADPH u szczurów.

Bilirubina zmniejsza ryzyko otyłości i powiązanych problemów zdrowotnych

Badania opublikowane przez DiNicolantonio 10 wykazały również, że bilirubina zmniejsza ryzyko otyłości i związanych z nią problemów zdrowotnych poprzez szereg mechanizmów, ale przede wszystkim poprzez hamowanie kompleksów oksydazy NADPH i regulację w dół aktywności oksydazy NADPH – czego można dokonać w przypadku spiruliny dzięki jej właściwościom Fikocyjanobilina naśladująca bilirubinę – może potencjalnie mieć „głębokie implikacje dla zachowania zdrowia metabolicznego i naczyniowego”. Jak dalej wyjaśnili autorzy:

„Ekspresja indukowalnej formy oksygenazy hemowej, HO-1, może zostać wzmocniona przez stres oksydacyjny – często wynikający z aktywności oksydazy NADPH; powstająca w ten sposób produkcja bilirubiny ponownie tłumi ten stres oksydacyjny…

[Fikocyjanobilina, która jest kowalencyjnie przyłączona do fikocyjaniny] jest łatwo przekształcana przez reduktazę biliwerdyny do fikocyjanorubiny, analogu bilirubiny, która wydaje się mieć taką samą zdolność bilirubiny do hamowania kompleksów oksydazy NADPH. Prawdopodobnie może to w dużej mierze wyjaśniać wszechstronne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne doustnej spiruliny… w badaniach na gryzoniach…

Niedawne przekrojowe badanie epidemiologiczne oceniające osoby z [zespołem Gilberta] odkryło, że [zespół Gilberta] wiąże się ze zmniejszoną tendencją do przyrostu tkanki tłuszczowej w późniejszym życiu… Rozsądnym wnioskiem jest to, że chronicznie podwyższony poziom wolnej bilirubiny nieskoniugowanej – i być może jego zwiększenie w wewnątrzkomórkowym wytwarzaniu bilirubiny – w jakiś sposób przeciwdziała związanemu z wiekiem przyrostowi tkanki tłuszczowej.

Podobne zainteresowanie budzi badanie wykazujące, że dootrzewnowe podawanie bilirubiny – podawanej codziennie przez 14 dni – hamuje przyrost masy ciała u szczurów karmionych dietą bogatą w tłuszcze i cukier. Stwierdzono również, że zastrzyki z bilirubiny zapobiegają pogorszeniu się tolerancji glukozy…

Można przedstawić wiarygodny przypadek, że korzystny wpływ podwyższonego bilirubiny na ryzyko niepożądanego przyrostu masy ciała odzwierciedla zachowanie wrażliwości podwzgórza na leptynę…

Aktywacja oksydazy NADPH jest kluczowym mediatorem prozapalnej aktywacji mikrogleju; stąd można oczekiwać, że podwyższona bilirubina będzie wspomagać skuteczne działanie leptyny w jądrze łukowatym, pomagając w ten sposób w kontroli apetytu.

Stres oksydacyjny w adipocytach, wynikający głównie z aktywności oksydazy NADPH, wydaje się odgrywać kluczową rolę w wywoływaniu insulinooporności i zaburzaniu produkcji adipokin i cytokin w przerośniętych adipocytach.

Można zatem oczekiwać, że aktywność bilirubiny i oksygenazy hemowej pomoże w utrzymaniu wrażliwości adipocytów na insulinę. Rzeczywiście, w prospektywnych badaniach epidemiologicznych stwierdzono, że poziom bilirubiny niezwiązanej w osoczu jest odwrotnie korelujący z ryzykiem zespołu metabolicznego i cukrzycy, co potwierdzono w niedawnej metaanalizie.

Zarówno w badaniach przekrojowych, jak i prospektywnych, wyższe poziomy bilirubiny w osoczu są powiązane z lepszą wrażliwością na insulinę i zmniejszonym ryzykiem zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2 — niezależnie od BMI… Za to zjawisko może w dużej mierze odpowiadać bezpośredni ochronny wpływ bilirubiny na funkcję adipocytów .”

Oprócz hamowania ogólnoustrojowego stanu zapalnego, który jest cechą charakterystyczną insulinooporności, spirulina 11 przynosi korzyści także diabetykom, poprawiając profil lipidowy (obniżając poziom trójglicerydów w surowicy i zwiększając poziom lipoprotein o dużej gęstości, czyli cholesterolu HDL) oraz poprawiając rozszerzenie naczyń u osób otyłych jako skutek diety wysokocukrowej.

Inne unikalne właściwości Spiruliny

Oprócz tej bogatej mieszanki odżywczej, spirulina ma następujące szczególne właściwości:

·         Białka zawarte w spirulinie są łatwo strawne (od 83 do 90% strawne), ponieważ nie mają one ścianek celulozowych, jak drożdże i chlorella. Dlatego wykorzystanie białka netto jest wysokie (od 53 do 61%) i nie wymaga gotowania, aby zwiększyć biodostępność białek.

·         Badania potwierdzają bardzo wysoki „wskaźnik efektywności białka” spiruliny, co oznacza, że ​​Twój organizm będzie mógł efektywnie wykorzystać te aminokwasy.

·         GLA — silny środek przeciwzapalny — rzadko występuje w jakimkolwiek pożywieniu tak wysoko i zwykle musi być syntetyzowany przez organizm z kwasu linolowego. GLA jest prekursorem ważnych substancji biochemicznych, takich jak prostaglandyny, leukotrieny i tromboksany, które służą jako mediatory chemiczne reakcji zapalnych i immunologicznych.

·         Spirulina nie zawiera kwasów tłuszczowych o nierównej liczbie atomów węgla i ma bardzo niski poziom kwasów tłuszczowych o rozgałęzionych łańcuchach – dwóch rodzajów lipidów, których zwierzęta wyższego rzędu, takie jak ty i ja, nie są w stanie metabolizować.

·         Spirulina ma mniej więcej taką samą zawartość wapnia, fosforu i magnezu jak mleko, a poziom witaminy E (tokoferolu) jest porównywalny z kiełkami pszenicy.

Spirulina kontra Chlorella — podobieństwa i różnice

Chlorella to kolejna forma alg, czasami mylona ze spiruliną. Podstawowa różnica między spiruliną a chlorellą polega na tym, że spirulina jest o miliony lat starsza i nie posiada twardej ściany komórkowej, która sprawia, że ​​chlorella jest bliżej rośliny niż glony.

Chlorella to doskonały sposób na oczyszczenie organizmu z rtęci, która jest częstym problemem, jeśli masz plomby amalgamatowe, otrzymałeś szczepionkę zawierającą tiomersal lub regularnie jesz skażone ryby. Spirulina nie jest w stanie usuwać metali ciężkich, ponieważ nie ma błony komórkowej. Może jednak chronić wątrobę przed toksycznym działaniem metali ciężkich i pomóc w eliminacji toksyn, takich jak arsen. Spirulina chroni również przed promieniowaniem.

Spirulina w leczeniu zatrucia arszenikiem

Większość z nas uważa czystą i zdrową wodę pitną za coś oczywistego. Niestety wiele krajów zmaga się z poważnym skażeniem arszenikiem i aż do połowy lat 90. XX wieku niewiele można było zrobić, aby leczyć pacjentów umierających z powodu zatrucia arszenikiem. Jak zauważono w badaniu z 2006 roku: 12

„Miliony ludzi w Bangladeszu, Indiach, Tajwanie i Chile spożywają wodę pitną w wysokim stężeniu arsenu, a u tysięcy z nich rozwinęło się już przewlekłe zatrucie arszenikiem. Nie ma specjalnego leczenia…

Niniejsze badanie z podwójnie ślepą próbą, kontrolowane placebo, zostało przeprowadzone w celu oceny skuteczności ekstraktu spiruliny i cynku w leczeniu przewlekłego zatrucia arszenikiem… Wyniki pokazują, że ekstrakt spiruliny (250 mg) plus cynk (2 mg) dwa razy dziennie przez 16 tygodni może być przydatny w leczeniu przewlekłego zatrucia arszenikiem.”

Naukowcy z Bangladeszu przeprowadzili także badanie szpitalne 13 , w którym spirulinę podano 33 pacjentom, a 17 otrzymało placebo. Osiemdziesiąt dwa procent (27 z 33) osób przyjmujących spirulinę wykazało ogromną poprawę po przyjmowaniu 3 gramów spiruliny dziennie przez trzy miesiące i piciu filtrowanej wody, aby uniknąć ponownego narażenia.

Jak Spirulina chroni przed promieniowaniem

Istnieje również wiele badań wykazujących skuteczność spiruliny w izolacji przed skutkami promieniowania. Spirulinę faktycznie stosowano w leczeniu dzieci narażonych na chronicznie niskie poziomy promieniowania po katastrofie nuklearnej w Czarnobylu.

Promieniowanie powoduje zespół krwiotwórczy, charakteryzujący się trójstronnym spadkiem liczby krwinek: skutkiem jest infekcja (związana z niewystarczającą liczbą białych krwinek), anemia (niewystarczająca liczba czerwonych krwinek) i krwawienie (zmniejszona liczba płytek krwi). Spirulina pomaga na te objawy. 14

Radzieccy lekarze z Instytutu Badawczo-Klinicznego Medycyny Radiacyjnej i Endokrynologii w Mińsku podawali niektórym dzieciom narażonym na promieniowanie 5 gramów spiruliny dziennie przez 45 kolejnych dni. 15

W porównaniu z tymi, które nie otrzymywały spiruliny, u leczonych dzieci zaobserwowano szybką poprawę i stwierdzono regenerację szpiku kostnego, płynu mózgowo-rdzeniowego, komórek krwi i wątroby. Niebezpiecznie niska liczba białych krwinek wynosząca około 1000 (typowa dla białaczki) wzrosła do 3000 w ciągu 20 dni, a poziom radioaktywności w moczu spadł o 50% w ciągu 20 dni.

Ministerstwo Zdrowia Białorusi stwierdziło, że spirulina przyspiesza usuwanie radionuklidów z organizmu człowieka, bez niepożądanych skutków ubocznych. Spirulina była szczególnie skuteczna w dezaktywacji i eliminacji radioaktywnego cezu z ich ciał.

Spirulina pomaga także chronić komórki przed promieniowaniem gamma, jak wykazało badanie przeprowadzone w 1989 roku 16 na szpiku kostnym myszy. Chroni także i wspiera zdrowie nerek, które są jednymi z pierwszych narządów, które ulegają uszkodzeniu po znacznej ekspozycji na promieniowanie. Badania 17 sugerują, że spirulina chroni również przed nefrotoksycznością leków przeciwnowotworowych.

Spirulina wzmacnia funkcje odpornościowe

Spirulina poprawia również zdrowie, działając jako silny wzmacniacz odporności. W badaniu 18 przeprowadzonym przez badaczy z wydziału akwakultury na Narodowym Tajwańskim Uniwersytecie Oceanicznym krewetki białe poddano działaniu wody morskiej zawierającej ekstrakt ze spiruliny w gorącej wodzie, a następnie przeniesiono je do wody morskiej o poziomie pH 6,8. Grupa kontrolna nie była narażona na działanie spiruliny.

Krewetki narażone na działanie wody morskiej ze spiruliną wykazały szybszy i bardziej obiecujący wskaźnik powrotu do zdrowia przy wysokim pH niż te, którym nie podano wcześniej dawki spiruliny. Innymi słowy, spirulina wspomagała regenerację układu odpornościowego i miała korzystny wpływ na ekspresję genów po ekspozycji na stres środowiskowy.

Inne badania potwierdzają i wspierają reputację spiruliny jako silnego środka wzmacniającego odporność, pokazując, że może ona zwalczać przerost Candida i wspierać zdrowy mikrobiom jelitowy . 19

Kontrolowanie Candida jest szczególnie ważne, jeśli cierpisz na chorobę autoimmunologiczną, taką jak choroba Leśniowskiego-Crohna, zespół chronicznego zmęczenia, toczeń lub fibromialgia, ponieważ przewlekłe drożdżaki Candida mogą pogorszyć objawy. Wykazano również, że Spirulina inaktywuje ludzki wirus niedoboru odporności związany z HIV i AIDS. 20

Inne korzyści zdrowotne Spiruliny oparte na badaniach

Korzyści zdrowotne spiruliny są naprawdę dalekosiężne i nadal są szeroko badane. W rezultacie tak naprawdę nie ma sposobu, aby omówić całą literaturę związaną z potencjalnymi korzyściami, ponieważ jest ich tak wiele. To powiedziawszy, oto próbka badań naukowych wykazujących potencjalną przydatność spiruliny w zapobieganiu i/lub leczeniu wielu powszechnych schorzeń:

Zdrowie oczu — wraz ze starzeniem się populacji wzrasta częstość występowania zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (ARMD). ARMD odnosi się do pogorszenia stanu plamki żółtej (obszaru oka kontrolującego ostre widzenie) i jest główną przyczyną ślepoty.

Błony plamkowe twoich oczu zawierają kilka pigmentów karotenoidowych zwanych ksantofilami: luteinę, zeaksantynę i prawdopodobnie astaksantynę, jeśli otrzymujesz ją w ramach swojej diety. Pigmenty te pomagają chronić oczy przed uszkodzeniem, spowalniając utlenianie błon lipidowych wywołane promieniowaniem ultrafioletowym, pomagając w ten sposób zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej. Ksantofile mogą również pomóc w zapobieganiu zaćmie.

Spirulina dostarcza od 3750 do 6000 mikrogramów (mcg) zeaksantyny w 3-gramowej porcji. Jajka są kolejnym doskonałym źródłem zarówno luteiny, jak i zeaksantyny (200 mcg zeaksantyny na żółtko). Astaksantyna to także kolejny składnik odżywczy pochodzenia morskiego należący do rodziny karotenoidów, który jest również silnym środkiem zapobiegającym ARMD.

Zdrowie układu sercowo-naczyniowego, w tym ciśnienie krwi — Cukrzyca i zdrowie układu krążenia są ze sobą ściśle powiązane, nic więc dziwnego, że spirulina wykazuje ogromny potencjał dla osób z chorobami układu krążenia, jeśli chodzi o tworzenie lepszych profili lipidowych, kontrolowanie nadciśnienia i zwiększanie elastyczności naczyń krwionośnych.

W jednym badaniu z 2001 roku pacjenci z cukrzycą, którym podawano 2 gramy spiruliny dziennie, wykazywali poprawę hemoglobiny glikozylowanej i lepszy profil lipidowy. 21 W innym badaniu22 4,5 grama spiruliny dziennie przez sześć tygodni znacznie obniżyło poziom trójglicerydów i cholesterolu całkowitego w surowicy, jednocześnie zwiększając HDL. Regulował także ciśnienie krwi zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w wieku od 18 do 65 lat, bez wprowadzania jakichkolwiek innych zmian w diecie.

W innym randomizowanym, podwójnie ślepym badaniu kontrolowanym placebo23 przeprowadzonym na starszych pacjentach płci męskiej i żeńskiej w wieku od 60 do 87 lat, osoby otrzymujące 8 gramów spiruliny dziennie przez 16 tygodni doświadczyły znacznego obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego w porównaniu z grupą kontrolną, której podawano placebo.

Uważa się, że lipidowe działanie spiruliny może wynikać z zawartości fikocyjaniny, która hamuje aktywność lipazy trzustkowej, co z kolei powoduje większe wydalanie trójglicerydów z kałem.

W jednym badaniu na zwierzętach wykazano, że 24 spirulina zwiększała syntezę i uwalnianie tlenku azotu oraz hamowała zwężanie naczyń u szczurów karmionych dietą bogatą w fruktozę. W innym przypadku spirulina chroniła chomiki przed rozwojem miażdżycy. 25

Zdrowie mózgu i zapobieganie udarom — indyjskie badanie 26 wykazało, że dawka 180 mg spiruliny miała działanie ochronne na mózg i układ nerwowy szczurów narażonych na duże ilości wolnych rodników w porównaniu ze szczurami, którym przed eksperymentem nie podawano spiruliny. Ten test laboratoryjny pokazuje obiecujący wpływ spiruliny na zapobieganie udarowi.

Dwa inne badania (jedno w Journal of Agricultural and Food Chemistry27, drugie w British Journal of Nutrition28 ) wykazały, że spirulina zmniejsza agregację płytek krwi, co odgrywa ważną rolę w chorobach naczyniowych, zmniejszając ryzyko choroby zakrzepowo-zatorowej.

Inne badania29 wykazały , że połączenie spiruliny, jagód i szpinaku doprowadziło do „znacznego zmniejszenia objętości zawału w korze mózgowej i wzrostu aktywności ruchowej po udarze” u myszy.

Stres oksydacyjny jest jednym z głównych źródeł stanu zapalnego, który w mózgu może powodować utratę neuronów dopaminy i prowadzić do chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona i Alzheimera. Jak wyjaśniono powyżej, wykazano, że oksydaza NADPH odgrywa rolę w tych chorobach, a poprzez tłumienie oksydazy NADPH fikocyjanina zawarta w spirulinie może zmniejszyć ryzyko chorób mózgu związanych z wiekiem.

Badania na zwierzętach wykazały również, że dieta wzbogacona w spirulinę może odwrócić stan zapalny związany ze zmniejszoną neurogenezą (tj. hamowaniem wytwarzania nowych neuronów), co jest kolejnym czynnikiem powodującym choroby zwyrodnieniowe mózgu.

Zdrowie wątroby — gromadzenie się tłuszczów w wątrobie jest ściśle powiązane z zespołem metabolicznym i znacznie zwiększa ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby jest najczęstszą przyczyną przewlekłej choroby wątroby w Ameryce Północnej i jest niezwykle trudna do leczenia konwencjonalnymi środkami medycznymi.

Badania na zwierzętach sugerują, że spirulina może chronić wątrobę na wiele sposobów – zapobiegając gromadzeniu się trójglicerydów, hamując peroksydację lipidów, zmniejszając zapalenie wątroby i chroniąc ją przed uszkodzeniem przez metale cię...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin