Dlaczego rolnicy dodają kamienie na swoich polach.docx

(23 KB) Pobierz

Dlaczego rolnicy dodają kamienie na swoich polach?

Analiza przeprowadzona przez dr Josepha Mercolę Fakt sprawdzony

·         10 października 2023 r

·         ściągnij PDF

Historia w skrócie

·         Odczyn gleby wpływa na wzrost i produktywność roślin uprawianych na lądzie. Odczyn gleby reguluje dostępność składników odżywczych dla rośliny, więc nawet jeśli gleba jest żyzna, jeśli pH nie jest odpowiednie, rośliny nie mogą wchłonąć składników odżywczych

·         Dane laboratoryjne pokazują, że dodanie pokruszonej skały wulkanicznej zwanej bazaltem lub oliwinem może pomóc w sekwestracji dwutlenku węgla, zrównoważeniu pH gleby i poprawie plonów

·         Kilka start-upów opracowało programy, dzięki którym rolnicy nie są obciążani opłatami za skałę, dostawę ani rozprowadzanie po całym kraju, ponieważ duże korporacje kupują skałę za „kredyty węglowe”.

·         Wydajność upraw, zdrowie gleby i ochrona środowiska to także funkcje rolnictwa regeneracyjnego i praktyk hodowlanych. Aby chronić środowisko i swoje zdrowie, szukaj żywności od drobnych rolników stosujących regeneracyjne praktyki rolnicze

Czy dodałbyś kamień do gleby w ogrodzie i spodziewał się lepszych zbiorów? Właśnie tego oczekują rolnicy w całym kraju w tym sezonie. 1 Oczywiście ta historia to coś więcej niż tylko dodawanie kamieni do gleby i obserwowanie wzrostu roślin. Wiąże się to ze zmianą pH gleby.

Znaczenie pH gleby dla produktywności upraw

pH jest miarą kwasowości. Zakres pomiaru wynosi od 0 do 14, gdzie 7 jest neutralne. Pomiary pH mniejsze niż 7 są kwaśne, a te większe niż 7 wskazują na zasadę. Zarówno kwasy, jak i zasady są żrące, a im większa odległość od neutralnego, tym bardziej korozyjna jest substancja.

Dla porównania, 2 krew ma pH 7,4, a mleko, mocz i ślina mają pH w zakresie od 6,3 do 6,6. Bardziej kwaśne związki, które możesz znaleźć w swoim domu, to sok grejpfrutowy i sok pomidorowy, które mają pH od 2,5 do 3,5, lub kwas akumulatorowy i kwas solny, które mają pH bliskie zera. Po drugiej stronie skali soda oczyszczona ma pH 9,5; wybielacz i środek do czyszczenia piekarników mają pH 13,5; i płyn do czyszczenia odpływów ma pH 14.

Okazuje się, że pH gleby ma również wpływ na wzrost i produktywność roślin. 3 pH gleby może nie jest najbardziej ekscytującym tematem, ale podstawowa wiedza może pomóc w usprawnieniu wysiłków ogrodniczych. Jeśli wziąć pod uwagę glebę ogrodową, gleby kwaśne mają zazwyczaj pH w zakresie od 4 do 6,5, podczas gdy gleby zasadowe mają pomiary w zakresie od 7,5 do 9.

Chociaż pH nie jest składnikiem odżywczym, reguluje dostępność składników odżywczych w glebie dla rośliny. Innymi słowy, to, że Twoja gleba jest żyzna, nie oznacza, że ​​rośliny będą w stanie wchłonąć składniki odżywcze i dobrze się rozwijać. Rośliny preferują pH gleby w zakresie od 7 do lekko zasadowego lub od 7 do lekko kwaśnego.

Kiedy gleba jest zbyt kwaśna, ogrodnicy i rolnicy mogą zastosować wapno, aby podnieść pH gleby. I to właśnie robią rolnicy na obszarach kraju, które zwykle mają kwaśną glebę. Według mapy z programu The Biota of North America Program opublikowanej ponownie w The Modern Farmer, wzdłuż wschodniego wybrzeża, przez część środkowego zachodu i wzdłuż zachodniego wybrzeża stanu Oregon w Kalifornii występują 4 gleby kwaśne lub gleby o pH mniejszym niż 6 i Waszyngton.

Odczyn gleby nazywany jest „główną zmienną gleby” 5 , ponieważ wpływa na wiele czynników ważnych dla wzrostu roślin. Odczyn gleby jest powiązany ze środowiskiem chemicznym, biologią i czynnikami geologicznymi.

Wulkaniczna skała bazaltowa może pomóc zrównoważyć pH gleby

W artykule z 2018 r. 6 opublikowanym w czasopiśmie Nature Plants zaproponowano, że dodanie do pól uprawnych pokruszonej skały krzemianowej może pozytywnie wpłynąć na produkcję roślinną i zmianę klimatu. W artykule wysunięto teorię, że pokruszona skała wulkaniczna może obniżyć ilość CO 2 przedostającego się do atmosfery i zwiększyć produkcję roślinną oraz ochronę przed szkodnikami i chorobami, a także przywrócić żyzność i strukturę gleby.

Krzemian jest najważniejszym minerałem występującym w skałach magmowych, które krystalizują z magmy wulkanicznej. 7 W artykule z 2023 r. 8 wykorzystano modelowanie komputerowe do oszacowania całkowitej sekwestracji węgla w wyniku wzmożonego wietrzenia skał (ERW) na polach uprawnych. Naukowcy odkryli, że zastosowanie 10 ton pyłu bazaltowego na hektar (2,47 akra) może pochłonąć 64 gigaton CO 2 w ciągu 75 lat.

Kiedy ekstrapolowano to na wszystkie grunty rolne, model matematyczny sugeruje, że ERW mogłaby pochłonąć 217 gigaton w ciągu 75 lat, z kilkoma zastrzeżeniami. Część bazaltu nie ulega procesom wietrzenia, co wskazuje na potrzebę optymalizacji aplikacji, a zwrot kosztów ERW w gorącym i wilgotnym środowisku jest znacznie krótszy.

W zeszłym roku kilka start-upów skupiło się na zastosowaniu ERW, po tym jak badania laboratoryjne wykazały potencjał poprawy stanu gleby i zmniejszenia emisji dwutlenku węgla. 9 Proces rozpoczyna się, gdy lekko kwaśny deszcz zetknie się ze skałą wulkaniczną i przekształci dwutlenek węgla w wodorowęglan. 10 Wodorowęglan podnosi pH gleby i uwalnia do niej minerały.

Dodanie sproszkowanej skały do ​​gleby „turbodoładowuje” ten naturalny proces, uwalniając minerały szybciej w ciągu kilku lat, a nie przez tysiące lat. 11 Jednym z obszarów, na którym rolnicy próbują tego dokonać, jest basen Columbia w stanie Oregon.

Francisco Calderon, dyrektor Centrum Badań Rolniczych w Columbia Basin, twierdzi, że z biegiem lat pH wierzchniej warstwy gleby na tym obszarze spadło do 5 i poniżej. 12 Chris Rauch jest jednym z takich rolników. Uprawia pszenicę na suchych terenach w okolicach Pendleton w stanie Oregon, wzdłuż płaskowyżu Columbia utworzonego przez starożytne strumienie bazaltowej lawy.

Po raz pierwszy dowiedział się o tym procesie podczas corocznej wystawy rolniczej w Spokane i początkowo miał co do niego wątpliwości. Kiedy jednak najnowsze wyniki pH gleby wykazały wartość 5,3, ponownie przemyślał swoją decyzję.

Rolnicy otrzymują bezpłatną pomoc

Nie tylko miał wątpliwości co do tego procesu, ale rolnicy nie pobierali żadnych opłat za kamień, dostawę ani dystrybucję na terenie całego kraju. Wydawało się to zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe. Ponieważ jednak ulepszone wietrzenie skał jest formą trwałej sekwestracji lub usuwania dwutlenku węgla, firmy rozpoczynające działalność dostarczające skałę bazaltową mogą sprzedawać „kredyty węglowe” dużym korporacjom. 13

Jest to sytuacja korzystna dla rolników i korporacji. Rolnicy otrzymują bezpłatnie dodatki do gleby, które, jak mają nadzieję, pomogą podnieść pH gleby i poprawić wydajność upraw, podczas gdy duże korporacje mogą wykazać, że podejmują pewne działania przeciwko zmianom klimatycznym.

Początkowo Rauch obawiał się, że poprawka będzie miała negatywny wpływ na siew i zwiększy zagęszczenie gleby. Odkrył jednak, że bazalt wtapia się w materiał, jakby był niesiony przez wiatr.

Nie tylko obszary, w których pH gleby jest naturalnie kwaśne, mogą skorzystać z ERW. Jesse Vollmar jest konsultantem ds. rolnictwa mieszkającym w Michigan, gdzie naturalne pH gleby wynosi od 6,5 do 7, ale lata stosowania ciężkich nawozów i uprawy roli odcisnęły swoje piętno na glebie.

Vollmar rozpoczął współpracę z małą firmą typu start-up ERW w Seattle i pomagał innym rolnikom w swoim regionie. Powiedział Modern Farmer: „Dla rolników to oczywistość. Najtrudniej jest nadążać za popytem.” 14

Rolnicy w Wirginii również stosowali bazalt na polach uprawnych. Rick Bennett uprawia kilka roślin na swojej starej farmie tytoniu, na której uprawia się intensywnie od dwóch stuleci. Bennett przetestował poletkę o szczególnie kwaśnej glebie, tworząc paski testowe w celu ustalenia, czy istnieją różnice w produkcji roślinnej.

Bennett twierdzi, że nie widzi dużej różnicy między roślinami. Zanim jednak podejmie decyzję, czeka do końca zbiorów, aby ocenić dane dotyczące liczby strąków soi i liczby ziaren w strąkach.

Olivin może zrobić więcej za mniej

Chociaż bazalt jest najczęstszą skałą wulkaniczną, nie jest jedyną. Innym jest oliwin, który jest kamieniem o zielonkawej barwie i ma większą zdolność wychwytywania dwutlenku węgla. 15 Inna firma rozpoczynająca działalność, EION, wykorzystuje oliwin w regionie delty rzeki Missisipi, gdzie gleba jest kwaśna. Według prezesa i założyciela EION, Adama Wolfa, teren ten jest idealnym modelem do zagospodarowania gruntów.

„Cenią świat przyrody” – mówi Wolf. „To nie jest tak redukcjonizm, jak w miejscach takich jak Kalifornia, gdzie rozległe krajobrazy zdominowane są przez jedną uprawę”. 16 Jak zauważa Modern Farmer 17 , wysoka wilgotność i ciepło również zwiększają szybkość reakcji, umożliwiając oliwinowi wychwytywanie większej ilości CO 2 przy mniejszej ilości skał.

Zamiast rozrzucać od 9 do 10 ton bazaltu na każdy akr ziemi, na akr rozrzuca się od 2 do 3 ton oliwinu. Jednak oliwinu nie można pozyskiwać w USA, dlatego jest importowany z Norwegii. Gdy dotrze do Missisipi, jest mielony i rozprowadzany. Konsultant EION, Dan Prevost, wynajmuje skrawki niskiej jakości kwaśnej ziemi w pobliżu swojego domu w Mississippi i pomaga odbudować glebę, wykorzystując grunty, których nikt inny nie chce.

Chociaż proces ten wydaje się łatwy i opłacalny, Civil Eats zwraca uwagę, że nie został on szeroko zbadany. Phil Renforth jest profesorem geologii inżynierskiej na Uniwersytecie w Cardiff. Nie brał udziału w artykule badawczym z 2018 r., ale rozmawiał z reporterem Civil Eats, mówiąc: 18

„Chociaż lepsze warunki atmosferyczne mogą w ogromnym stopniu przyczynić się do łagodzenia zmiany klimatu, pozostaje to jedna z najsłabiej poznanych metod usuwania CO 2 z atmosfery. Jak sugerują autorzy, musimy włożyć znacznie więcej pracy, aby ustalić, czy można osiągnąć tak duże ograniczenie emisji dwutlenku węgla, a także ocenić pozytywne i negatywne skutki tego podejścia”.

Vollmar i Prevost rozpoczęli swoją przygodę z rolnictwem regeneracyjnym i rozumieją istotne znaczenie pH gleby dla produktywności i zdrowia upraw, a także ochrony środowiska.

Rolnictwo regeneracyjne pomaga chronić glebę i zwierzęta gospodarskie

Rolnictwo regeneracyjne i całościowe zarządzanie hodowlą zwierząt to metody rolnictwa organicznego i spożywczego, które nie tylko pozwalają uniknąć pestycydów, nawozów, nasion GMO i nadmiernych emisji gazów cieplarnianych, ale także regenerują żyzność gleby , retencję wody, sekwestrację dwutlenku węgla i źródła utrzymania na obszarach wiejskich.

Regeneracja stała się gorącym tematem w sektorze żywności naturalnej i organicznej, podczas gdy działacze klimatyczni omawiają rolę praktyk organicznych i regeneracyjnych w ograniczaniu emisji gazów cieplarnianych i pochłanianiu nadmiaru atmosferycznego dwutlenku węgla. Jednym z przykładów gospodarstw regeneracyjnych jest White Oak Pastures w Bluffton w stanie Georgia.

Gospodarstwo prowadzone przez Willa Harrisa produkuje wysokiej jakości produkty karmione trawą i stanowi inspirujący przykład przejścia z rolnictwa konwencjonalnego na rolnictwo regeneracyjne przy jednoczesnym prosperowaniu finansowym.

W listopadzie 2022 r. 19 Harris rozmawiał z Joe Roganem o przejściu od konwencjonalnych praktyk rolniczych do technik regeneracyjnych, niektórych pułapkach rolnictwa uprzemysłowionego oraz o tym, jak stosowanie technik regeneracyjnych pomogło w rewitalizacji gruntów.

Niestety większość mięsa sprzedawanego w USA nadal pochodzi z gospodarstw CAFO, a nie z gospodarstw karmionych trawą. Aby chronić środowisko i swoje zdrowie, a także wspierać dobrostan zwierząt, szukaj żywności od drobnych rolników stosujących regeneracyjne praktyki rolnicze.

Jedną z przydatnych opcji jest szukanie logo American Grassfed Association (AGA) na mięsie i nabiale, co gwarantuje, że zwierzęta urodziły się i wychowały w amerykańskich gospodarstwach rodzinnych, były karmione wyłącznie trawą i paszą od odsadzenia do żniw i hodowane na pastwiskach bez konieczności zamykania karmniki. 20

Poznaj lokalnych rolników stosujących metody regeneracyjne w Twojej okolicy. Regeneracja International, założona w 2014 roku, zbudowała globalną sieć rolników i hodowców zajmujących się regeneracją w 60 krajach. Możesz znaleźć mapę gospodarstw regeneracyjnych, które pozwolą Ci zabezpieczyć źródło zrównoważonej żywności w Twojej okolicy.

+ Źródła i referencje

DZIŚ DARMOWE ARTYKUŁY

1.      1„Turbo nowotwory” powiązane ze szczepionkami Covid-19

2.      2Dlaczego dobrym pomysłem jest czyszczenie olejkiem z oregano?

3.      3Jakie są kluczowe mikroelementy dla Twojego mózgu?

4

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin