10. Pasteurellaceae +Taylorella.pdf

(3711 KB) Pobierz
Rodzina
Pasteurellaceae
Gram-ujemne małe pałeczki
(ziarniakopałeczki), nieruchome, 0.5-1 x 1-1.5
μm; niektóre mają otoczkę
Komensale błon śluzowych górnych dróg
oddechowych, jamy ustnej i gardła oraz układu
rozrodczego ptaków i ssaków
Do hodowli wymagają podłoży wzbogaconych;
niektóre też specjalnych czynników
wzrostowych
Rodzina
Pasteurellaceae
Względne beztlenowce
Metabolizm fermentatywny
Oksydazododatnie (w przeciwieństwie
do bakterii
Enterobacteriaceae)
Najważniejsze rodzaje:
Pasteurella,
Haemophilus, Actinobacillus,
Mannheimia, Histophilus, Avibacterium
Rodzaj
Haemophilus
Wiele gatunków wymaga czynników
wzrostowych:
X
i/lub
V
X:
hemina (kompleks protoporfiryny)
V:
NAD (dwunukleotyd nikotynamidoadeninowy);
gatunki wymagające tylko czynnika V mają w
nazwie przedrostek
„para”
(np.
H. parasuis)
Podłoża: agar czekoladowy (X+V), agar z krwią
(X);
brak wzrostu
na podłożu MacConkey’a
Najlepiej rosną w atmosferze 5-10% CO
2
Zależność od czynników
wzrostowych
Rodzaj
Hemophilus,
cd.
Niektóre gatunki należące dawniej do tego
rodzaju zostały przeniesione do nowo
utworzonych rodzajów w obrębie rodziny
Pasteurellaceae (np. dawne
Histophilus
ovis
i
Heamophilus somnus
do gatunku
Histophilus somni;
H. paragallinarum
do
rodzaju
Avibacterium)
Pozycja systematyczna niektórych innych
gatunków jest niepewna (np.
H.
haemoglbinophilus
występującego u psów)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin