Smalec z gęsi z powodzeniem nadaje się do smażenia, pieczenia, jako dodatek do ciast czy ciastek, a także do smarowania pieczywa (z jabłkiem, cebulką i majerankiem). Dodatkowo przechowywanie smalcu w lodówce sprawia, że zachowuje świeżość nawet przez rok. Tłuszcz ten swoje zastosowanie znalazł nie tylko w kuchni. Dawniej używano go również zewnętrznie.
Dzięki jego właściwościom przeciwzapalnym i rozgrzewającym poleca się go przy infekcjach dróg oddechowych do spożywania - sam lub z mlekiem i czosnkiem oraz do nacierania klatki piersiowej, szyi i pleców. W medycynie ludowej uważano, że jest skutecznym, naturalnym środkiem zwalczającym uporczywy kaszel, nawet w przypadku astmy i gruźlicy oraz przeziębienia.
Szczególnie znana i stosowana do dziś jest maść ze smalcu gęsiego i oleju rycynowego. Pomaga złagodzić bóle stawów i kręgosłupa przy zwyrodnieniach, niweluje sztywność stawów. Przeciwbólowe działanie będzie miało także połączenie smalcu gęsiego z olejkiem kamforowym. Natomiast z sokiem żywokostowym sprawdzi się przy zakrzepicy i chorobach nóg.
Maść nagietkowa na bazie smalcu może zastąpić najlepsze kremy przeciwzmarszczkowe. Wygładza, nawilża, regeneruje i ujędrnia skórę, niwelując oznaki starzenia. Polecany jest również osobom z przesuszoną skórą. Może być stosowany do demakijażu.
Dawniej smalec gęsi stosowano także na pękające pięty i dłonie, łuszczycę i egzemę (z korzeniem mydlnicy) oraz na odmrożenia.
ziolomed.pl/blog/ciekawostki-z-naszego-sklepu/smalec-gesi-nie-tylko-w-kuchni
bartek26