Agedashi tofu.docx

(13 KB) Pobierz

Agedashi tofu

Ta prosta przystawka z kuchni japońskiej jest pysznym wykorzystaniem tofu. Chrupiące smażone kawałki tofu podawane z aromatycznym sosem i posypane cebulką.

Składniki 
ilość porcji: 4 

·                      280 g twardego tofu jedwabistego

·                      500 ml wody

·                      2 łyżki jasnego sosu sojowego - słony sos o krótkim czasie dojrzewania

·                      2 łyżki mirin - słodka płynna przyprawa 

·                      1 łyżeczka dashi w proszku

·                      mąka pszenna do obtoczenia

·                      olej roślinny do smażenia

·                      2 cebulki dymki, posiekane

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.    Gotowanie: 5min.    +15min. odstawienie   Gotowe w: 35min. 

1.                   Tofu umieścić między dwoma kawałkami ręcznika papierowego. Obciążyć (np. deską do krojenia lub naczyniem z wodą) i odstawić na 15 minut.

2.                   W międzyczasie wymieszać wodę z sosem sojowym, mirin i dashi. Zagotować na średnim ogniu i odstawić.

3.                   Z tofu usunąć ręcznik i pokroić w 1-2 cm kostkę. Lekko obtoczyć w mące.

4.                   Na głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć tofu przez 4-6 minut na złoty kolor. Najlepiej smażyć partiami, aby na patelni nie było zbyt ciasno.

5.                   Podawać na półmisku polane sosem i posypane cebulką.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin