Agedashi tofu
Ta prosta przystawka z kuchni japońskiej jest pysznym wykorzystaniem tofu. Chrupiące smażone kawałki tofu podawane z aromatycznym sosem i posypane cebulką.
· 280 g twardego tofu jedwabistego
· 500 ml wody
· 2 łyżki jasnego sosu sojowego - słony sos o krótkim czasie dojrzewania
· 2 łyżki mirin - słodka płynna przyprawa
· 1 łyżeczka dashi w proszku
· mąka pszenna do obtoczenia
· olej roślinny do smażenia
· 2 cebulki dymki, posiekane
1. Tofu umieścić między dwoma kawałkami ręcznika papierowego. Obciążyć (np. deską do krojenia lub naczyniem z wodą) i odstawić na 15 minut.
2. W międzyczasie wymieszać wodę z sosem sojowym, mirin i dashi. Zagotować na średnim ogniu i odstawić.
3. Z tofu usunąć ręcznik i pokroić w 1-2 cm kostkę. Lekko obtoczyć w mące.
4. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć tofu przez 4-6 minut na złoty kolor. Najlepiej smażyć partiami, aby na patelni nie było zbyt ciasno.
5. Podawać na półmisku polane sosem i posypane cebulką.
hallem