Ryż do sushi.docx

(24 KB) Pobierz

Idealny ryż do sushi

Zdjęcie do przepisu: Idealny ryż do sushi

Oto mój przepis na idealny ryż do sushi. Można go jeść bez żadnych dodatków lub zawijać z dowolnymi składnikami w swoje ulubione rolki sushi. Ja używam marchewki pokrojonej w paski, ogórka i kawałków awokado. Ilość octu można dostosować do swoich upodobań smakowych.

Składniki 
ilość sztuk: 5 szklanek ryżu

·                      370 g (2 szklanki) surowego kleistego białego ryżu (ryżu do sushi)

·                      700 ml (3 szklanki) wody

·                      120 ml (1/2 szklanki) octu ryżowego

·                      1 łyżka oleju roślinnego

·                      50 g (1/4 szklanki) cukru

·                      1 łyżeczka soli


 Dodaj do listy zakupów

Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min.    Gotowanie: 20min.    Gotowe w: 25min. 

1.                   Wypłukać ryż na sicie lub w durszlaku, aż woda będzie przezroczysta. Połączyć z wodą w średnim rondelku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować przez 20 minut. Ryż powinien być miękki i cała woda wchłonięta. Wystudzić na tyle, by móc poddać dalszej obróbce.

2.                   W małym rondelku, połączyć ocet ryżowy z olejem, cukrem i solą. Gotować na średnim ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Ostudzić, a następnie wymieszać z ugotowanym ryżem. Zaraz po zalaniu ryż będzie się wydawać bardzo mokry, ale dobrze wymieszany wyschnie w trakcie stygnięcia.

  

 

 

Wersja II z filmem

Składniki 
ilość porcji: 4 

·                      4 łyżki octu ryżowego

·                      4 łyżki cukru

·                      1 i 1/4 łyżeczki soli

·                      450 g japońskiego ryżu do sushi

·                      1 kawałek suszonego wodorostu kelp

·                      700 ml wody


 Dodaj do listy zakupów

Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.    Gotowanie: 25min.    Gotowe w: 35min. 

1.                   Wymieszać ocet ryżowy z cukrem i solą.

2.                   Ryż włożyć do dużego garnka, nalać zimnej wody i dobrze przemieszać. Wylać mętną wodę, powtórzyć czynność 3-4 razy aż woda będzie czysta. W ten sposób usuwamy nadmiar skrobi. Dobrze odcedzić ryż, włożyć do garnka, dodać kelp i 700 ml wody.

3.                   Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.

4.                   Po tym czasie odstawić na 5 minut i dopiero wtedy odkryć.

5.                   Wyłożyć ryż na dużą tacę lub blachę, kelp wyrzucić. Polać ryż mieszaniną z octem i dobrze wymieszać szpatułką. Rozłożyć równomiernie na blaszce aby ostygł do temperatury pokojowej, a następnie zużyć do sushi.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin