Tempura z warzyw.docx

(24 KB) Pobierz

Tempura z warzyw

Tempura to warzywa smażone w cieście. Podaję też przepis na sos, dzięki czemu mamy całą wspaniałą przystawkę.

Zdjęcie do przepisu: Tempura z warzyw

Składniki 
ilość porcji: 6 

·                      1 słodki ziemniak

·                      1 cebula

·                      1 papryka

·                      100 g grzybów shitake

·                      100 g zielonej fasolki

·                      olej roślinny do głębokiego smażenia

·                      Sos

·                      2 łyżki jasnego sosu sojowego

·                      1/8 łyżeczki dashi w proszku

·                      2 łyżki mirin

·                      Ciasto

·                      450 ml lodowatej wody

·                      2 żółtka

·                      200 g mąki pszennej


 Dodaj do listy zakupów

Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 25min.    Gotowanie: 15min.    Gotowe w: 40min. 

1.                   Obrać ziemniaka, z papryki usunąć gniazdo nasienne, obrać cebulę. Ziemniaka pokroić w plasterki, cebulę w grube paski, a paprykę w paski lub w trójkąty.

2.                   Wymieszać składniki na sos i odstawić.

3.                   W woku lub głębokim garnku rozgrzać olej aż będzie bardzo gorący, ale nie może się dymić.

4.                   Przygotować ciasto: w dużej misce wymieszać żółtka z wodą, przesiać do tego mąkę i wymieszać, aby mąka zawilgła. W cieście będą grudki mąki.

5.                   Zanurzać warzywa w cieście i od razu wrzucać do rozgrzanego oleju. Smażyć partiami na rumiany kolor, wyciągać łyżką cedzakową i osuszać na papierowych ręcznikach. Uwaga: w garnku nie może być na raz za dużo warzyw!

6.                   Podawać z sosem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin