Tempura z warzyw
Tempura to warzywa smażone w cieście. Podaję też przepis na sos, dzięki czemu mamy całą wspaniałą przystawkę.
· 1 słodki ziemniak
· 1 cebula
· 1 papryka
· 100 g grzybów shitake
· 100 g zielonej fasolki
· olej roślinny do głębokiego smażenia
· Sos
· 2 łyżki jasnego sosu sojowego
· 1/8 łyżeczki dashi w proszku
· 2 łyżki mirin
· Ciasto
· 450 ml lodowatej wody
· 2 żółtka
· 200 g mąki pszennej
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
1. Obrać ziemniaka, z papryki usunąć gniazdo nasienne, obrać cebulę. Ziemniaka pokroić w plasterki, cebulę w grube paski, a paprykę w paski lub w trójkąty.
2. Wymieszać składniki na sos i odstawić.
3. W woku lub głębokim garnku rozgrzać olej aż będzie bardzo gorący, ale nie może się dymić.
4. Przygotować ciasto: w dużej misce wymieszać żółtka z wodą, przesiać do tego mąkę i wymieszać, aby mąka zawilgła. W cieście będą grudki mąki.
5. Zanurzać warzywa w cieście i od razu wrzucać do rozgrzanego oleju. Smażyć partiami na rumiany kolor, wyciągać łyżką cedzakową i osuszać na papierowych ręcznikach. Uwaga: w garnku nie może być na raz za dużo warzyw!
6. Podawać z sosem.
hallem