Śledzie w śmietanie.pdf
(
81 KB
)
Pobierz
Śledzie w
śmietanie
do 30 min
Dania główne
Autor:
drNowak
3-4 osoby
Składniki
Śledzie Matiasy – filety w oliwie (1 opak.) lub
po 2-3 filety na osobę (np. z wiaderka).
Ogórki kiszone (3-4 szt.)
Śmietana ukwaszona * - dowolna zawartość
tłuszczu (500ml)
Cebula (1szt.)
Pyrki (po 2 szt. na osobę)
Pieprz ( do smaku)
Sposób przygotowania:
1
2
1. Poprzedniego dnia ukwaszam śmietanę* - stosuję do tego szczepionkę bakterii kwasu
mlekowego do ukwaszania śmietany. Można użyć jogurtu naturalnego lub kefiru.
2. Matiasy odsączam z oliwy. Jeśli używam śledzi z wiaderka z solanki – namaczam je w wodzie na
ok. pół godziny, można użyć także mleka. Następnie kroję w paski szerokości 1-1,5 cm. 3. Kroję w
kostkę ogórki i cebulę. 4. Do gęstej śmietany dodaję śledzie, ogórki, cebulę, doprawiam pieprzem.
Odstawiam na kilka godzin do „przetrawienia”.
3
5. Gotuję pyrki, rozgniatam widelcem i podaję polane śledziami w śmietanie.
Plik z chomika:
Zielony__Wiatr
Inne pliki z tego folderu:
Apetyt i Smak_ Ryby.pdf
(14431 KB)
Śledzie na święta, najlepsze śledzie świąteczne _-)(1).pdf
(90 KB)
Śledzie po bieszczadzku.pdf
(91 KB)
Śledzie na święta, najlepsze śledzie świąteczne _-).pdf
(90 KB)
Śledzie w śmietanie z pomidorami, papryką, szalotką i koperkiem.pdf
(115 KB)
Inne foldery tego chomika:
⚑⚑⚑⚑ Słodkości
Dania z wieprzowiny
Desery
Dieta Ketogeniczna
Domowy chleb
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin