Śledzie w śmietanie.pdf

(81 KB) Pobierz
Śledzie w
śmietanie
do 30 min
Dania główne
Autor:
drNowak
3-4 osoby
Składniki
Śledzie Matiasy – filety w oliwie (1 opak.) lub
po 2-3 filety na osobę (np. z wiaderka).
Ogórki kiszone (3-4 szt.)
Śmietana ukwaszona * - dowolna zawartość
tłuszczu (500ml)
Cebula (1szt.)
Pyrki (po 2 szt. na osobę)
Pieprz ( do smaku)
Sposób przygotowania:
1
2
1. Poprzedniego dnia ukwaszam śmietanę* - stosuję do tego szczepionkę bakterii kwasu
mlekowego do ukwaszania śmietany. Można użyć jogurtu naturalnego lub kefiru.
2. Matiasy odsączam z oliwy. Jeśli używam śledzi z wiaderka z solanki – namaczam je w wodzie na
ok. pół godziny, można użyć także mleka. Następnie kroję w paski szerokości 1-1,5 cm. 3. Kroję w
kostkę ogórki i cebulę. 4. Do gęstej śmietany dodaję śledzie, ogórki, cebulę, doprawiam pieprzem.
Odstawiam na kilka godzin do „przetrawienia”.
3
5. Gotuję pyrki, rozgniatam widelcem i podaję polane śledziami w śmietanie.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin