Beata Anna Dąbrowska - Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską®. Domowe sposoby.pdf

(4738 KB) Pobierz
© Wydawnictwo WAM, 2021
© Beata Anna Dąbrowska, 2021
Opieka redakcyjna: Kama Hawryszków
Redakcja: Małgorzata Olszewska
Korekta: Anna Śledzikowska, Agnieszka Zielińska, Emilia Rydzewska-Smaza
Projekt okładki, skład i opracowanie graficzne: Emilia Pyza
Fotografie: Barbara Piątkiewicz (32–33, 42–43, 47, 214), Weronika Szwejk (50, 51, 52, 55, 56, 57,
61, 64), Beata Dąbrowska: 84, 87, 108, 136, 138, 143, 146, 150, 152, 159, 164, 167, 173, 177, 178, 181,
182, 186, 190, 196, 199,
200, 202, 246, 251), Shutterstock: 4–3, 6, 10–11, 16–17, 20–21, 22, 26–27, 66–67, 70–71, 76, 82–83,
92–93, 102–103,
104, 114, 116, 120–121, 127, 128, 132, 170, 192, 216, 224–225, 228–229, 234–235, 228–229, 234–235,
242–241, 252–253
ePub e-ISBN: 978-83-277-2777-0
Mobi e-ISBN: 978-83-277-2778-7
WYDAWNICTWO WAM
ul. Kopernika 26 • 31-501 Kraków
tel. 12 62 93 200
e-mail: wam@wydawnictwowam.pl
DZIAŁ HANDLOWY
tel. 12 62 932 2519
e-mail:
handel@wydawnictwowam.pl
KSIĘGARNIA WYSYŁKOWA
tel. 12 62 93 260
www.wydawnictwowam.pl
Druk i oprawa: COLONEL • Kraków
Publikację wydrukowano na papierze Magno volume 115 g
dostarczonym przez ZING Sp. z o.o.
Spis treści
Wstęp
Rola kiszonek w dbaniu o mikroflorę jelit
Potrawy pełne życia
W stronę probiotyków
Ważne, by mieć kogoś, kto zakwasem chlebowym
poratuje…
Chleba naszego powszedniego na zakwasie daj nam,
Panie… czyli o pasji do zdrowego żywienia
Od „naciastka” do bochenka
Moja rodzina na drodze do zdrowia
Zakwas czy zaczyn?
Pieczenie w praktyce
Moja przygoda z fermentacją
Ekologiczne surowce
Probiotyki i prebiotyki – co mają wspólnego z fermentacją?
30 lat doświadczenia dr Ewy Dąbrowskiej w Twoim telefonie
Fermentacja od podstaw
Fermentacja w praktyce
Przepisy
Kapusta czerwona
Kapusta kiszona z imbirem i marchewką
Kiszona kapusta w główkach
Kiszona brukselka
Kimchi
Ketchup
Salsa
Kiszone pomidory
Kiszone szparagi
Kiszone jabłka i cytryny
Zakwas z buraka
Sok z resztek
Kiszone ogórki
Ogórki małosolne
Kiszony groszek
Kiszony imbir
Kiszone warzywa
Kiszony czosnek
Kiszone cebulki
Kiszone rzodkiewki
Kiszone marchewki typu baby
Kiszony ananas
„Ser” z kiszonych orzechów nerkowca
Wodny kefir
Twaróg domowy
Jogurt kokosowy
Kefir domowy z mleka
Jogurt domowy typu greckiego
Ocet jabłkowy
Kombucha
Piwo imbirowe
Esencja probiotyczna na ziołach
Owsiany zakwas na żurek
Zakwas gryczany
Peklowane jajka
Chleb na zakwasie z suszonymi śliwkami i słonecznikiem
Razowiec żytni z ziarnami
Chleb żytni jasny
Chleb gryczany z ziarnami
Podziękowania
Literatura
Autorzy
Zgłoś jeśli naruszono regulamin