W tym filmie opowiadam, jak odmłodzić mózg o kilka lat. Słowem, jak poprawić sprawność mózgu. Dieta dla mózgu polega na położeniu nacisku na wybrane, najważniejsze produkty. Wybrałem 23 zdrowe produkty. Jeśli chcą Państwo wiedzieć, jak poprawić pamięć i koncentrację, to warto obejrzeć film i odkryć, co jeść. Dieta na mózg poprawia zdolności umysłowe. Poprawia się pamięć i koncentracja. Zdrowy mózg to też mniejsze otępienie umysłowe i demencja starcza. Jak sobie radzić dietą w tym zakresie? O tym w filmie. Odmładzanie mózgu wybranymi produktami pomaga na choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona. Wśród produktów są orzechy włoskie, jajka, pestki i nasiona, kakao i gorzka czekolada i inne. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia: https://drbartek.pl/dziennik/ ✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco: https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal ✔️ SPIS TREŚCI: 0:00 | Dieta dla mózgu: 23 produkty, które Ci pomogą 0:42 | Jajka i cholina - ile ich jeść tygodniowo? 2:11 | Dziki łosoś - dlaczego wspiera mózg? 3:53 | Orzechy i migdały - w jakiej ilości na dzień? 5:16 | Pestki i nasiona - które najzdrowsze? 5:52 | Kakao i gorzka czekolada - ile łyżeczek, ile kostek? 7:18 | Jagody, truskawki, cytrusy - które najlepsze? 9:34 | Warzywa liściaste - lista dobrych dla mózgu 10:03 | Oliwa - ile łyżek dziennie? 10:38 | Nawodnienie - co pić? 11:52 | Pewna wyjątkowa roślina 12:29 | Kurkuma - z czym stosować? 13:16 | Różeniec górski - co z niego robić? 13:43 | Ginkgo biloba - przetwory 14:33 | Soplówka jeżowata - co to takiego? 15:56 | Witamina D - odpowiedni poziom 16:26 | Witaminy z grupy B - 3 najważniejsze 16:57 | Magnez - nadmiar też niedobry! 17:19 | Tajemnicza hupercyna A 17:45 | Karotenoidy - co jeść, by je pozyskać? 18:14 | Ważne wnioski ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal