10 przyczyn udarów i zawałów, które ludzie ignorują _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Tematem odcinka jest udar mózgu i zawał serca (zawał mięśnia sercowego). Opowiem, jak nie dostać zawału serca oraz jak nie dostać udaru mózgu, unikając głównych czynników ryzyka tych chorób. Jeśli ciekawi Państwa, jak zapobiec udarowi mózgu oraz jak zapobiec zawałowi serca, to zapraszam do oglądania. Oczywiście zdrowa dieta, zdrowe odżywianie ma tutaj duży swój udział, ale przede wszystkim trzeba się skupić na przyczynach i zapobiegać głównym czynnikom ryzyka. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ Mój krótki kanał:
@drbartek-krocej 

✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco:
https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 | Top 10 głównych przyczyn zawału i udaru i jak im zapobiec
1:15 | 1. Wysokie ciśnienie tętnicze – jak zapobiec wysokiemu ciśnieniu
3:47 | 2. Utleniony cholesterol LDL – jak zapobiec jego utlenianiu
5:33 | 3. Przewlekły stan zapalny niskiego stopnia – jak mu zapobiec
7:03 | 4. Nadwaga i otyłość – zwiększa stan zapalny w organizmie
8:47 | 5. Przewlekły stres i napięcie – jak obniżyć stres
9:33 | 6. Nałóg palenia, również bierne palenie
11:48 | 7. Podwyższona homocysteina – i jak ją obniżyć
13:22 | 8. Cukrzyca typu 2, hiperglikemia
14:43 | 9. Choroby przyzębia
15:48 | 10. Obturacyjny bezdech senny
17:28 | Końcowe wnioski

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin