13 alarmujących sygnałów od organizmu, że jesz za dużo cukru _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Dziś temat, jakim jest cukier a zdrowie. Często mamy objawy, których nawet nie podejrzewamy o to, że powoduje je nadmiar cukru. Cukier szkodzi zwłaszcza osobom, które mają zespół jelita drażliwego czy SIBO. Dieta wtedy odgrywa kluczową rolę, a jednym z kroków jest ograniczenie cukru. W nadmiarze powoduje: przewlekły stan zapalny, ból brzucha po jedzeniu, wzdęcia i gazy, ból stawów, sztywność stawów, zmęczenie i nadmierną senność, wilczy głód, wzmożony apetyt, niekorzystne zmiany skórne, nadmierne owłosienie u kobiet, nadmierne pocenie się, depresję, nadwagę i otyłość. Trzeba na ten składnik szczególnie uważać, bo ilość cukru w napojach i żywności jest duża. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco:
https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal

✔️ MĂ“J KRĂ“TKI KANAĹ:
@drbartek-krocej 

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 | 1 składnik diety, który w nadmiarze powoduje Twoje objawy
0:33 | Bóle brzucha i wzdęcia
2:50 | Ból i sztywność stawów
3:44 | Zmęczenie i senność
5:39 | Wilczy głód
6:51 | Pogorszenie cery
8:53 | Powstawanie zmarszczek
9:29 | Nadmierne owłosienie u kobiet
9:53 | Wolniejsze gojenie siÄ™ ran
10:27 | Zwiększona potliwość
11:19 | ObniĹĽony nastrĂłj
12:14 | Gorsza pamięć i zaburzenia pamięci
12:40 | PrĂłchnica
13:23 | Nadwaga i otyłość
14:28 | Pozostałe skutki nadmiaru cukru w diecie
15:28 | WaĹĽne wnioski

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin