Jak poprawić krążenie dietą i uniknąć chorób serca_ Lista zdrowych produktów _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Choroby układu krążenia należą do jednych z poważniejszych. Dlatego w tym filmie opowiadam, jak poprawić krążenie krwi dietą. Układ krążenia to system odżywiający wszystkie komórki i tkanki organizmu. Jednocześnie odbierać od nich szkodliwe substancje. Z filmu dowiesz się, co jeść na diecie poprawiającej zdrowie układu krwionośnego. Jeśli chodzi o owoce i warzywa, zdrowe odżywianie powinno uwzględniać takie produkty jak aronia, czarne jagody, borówka, truskawki, maliny, porzeczki, czarny bez, a także jabłka. Pomocne są również buraki, pomidory (likopen w nich zawarty), jarmuż, orzechy (głównie włoskie) i migdały. Ponadto siemię lniane, tłuste ryby morskie, olej z wiesiołka, czy olej z czarnuszki. Jeśli chodzi o płyny, korzystnie działa kakao, herbata z hibiskusa i głogu, a także oczywiście zwykła woda, aby zadbać o nawodnienie. Jeśli więc interesują Cię choroby układu krwionośnego i jak poprawić krążenie krwi w stopach i dłoniach oraz ogólnie w organizmie zdrową dietą, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco:
https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 | Dietoterapia na poprawę zdrowia układu krążenia
1:02 | Jak dbać o nawodnienie organizmu
2:08 | Ile wody pić dziennie dla prawidłowego nawodnienia
2:48 | Co pić na co dzień
4:45 | Wybrane owoce i warzywa, aby poprawić krążenie i zdrowie serca
10:10 | Wybrane orzechy szczegĂłlnie wspomagajÄ…ce krÄ…ĹĽenie
11:46 | SiemiÄ™ lniane, czyli nasiona lnu
12:36 | Zdrowe oleje roślinne tłoczone na zimno
13:52 | Tłuste ryby morskie jako źródła EPA i DHA

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin