Jego niedobór uszkadza tarczycę, a potem odporność - niedoceniony selen _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Niedobory składników pokarmowych pogarszają zdrowie wielu narządów. Często opisuje się niedobór witaminy B12 (niedobór B12 niestety jest częsty), niedobór cynku, niedobór żelaza czy niedobór magnezu. Z kolei składnikiem, o którym mało się mówi, jest selen. Niedobór selenu odbija się na tarczycy. Powoduje niedoczynność tarczycy. Zdrowa tarczyca potrzebuje odpowiednie ilości selenu. Gdy brakuje selenu, występuje też osłabiona odporność. Pod koniec filmu wymienię najzdrowsze produkty będące dobrym źródłem tego pierwiastka. Mówi się, że orzechy brazylijskie mają dużo selenu. Ile w tym prawdy? Jeśli ciekawi to Państwa oraz jak niedobory selenu wpływają na zdrowie i jak tego uniknąć, to zapraszam. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ Mój krótki kanał:
@drbartek-krocej 

✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco:
https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 | NiedobĂłr, ktĂłry siÄ™ lekcewaĹĽy: niszczy tarczycÄ™ i nie tylko
0:31 | Niedoceniany selen: kiedyś toksyczny, dziś niezbędny
1:46 | Skutek 1: niedoczynność tarczycy
3:36 | Skutek 2: pogorszona sprawność umysłowa
4:20 | Skutek 3: zwiększone ryzyko nowotworów
5:47 | Skutek 4: depresja, pogorszenie nastroju
6:20 | Skutek 5: osłabiona odporność
7:14 | Skutek 6: zaburzenia płodności
7:55 | Skutek 7: zwiększone ryzyko poronienia
8:41 | Skutek 8: zagroĹĽone zdrowie serca (choroba Keshan)
9:41 | Skutek 9: choroba Kashin-Beck
10:16 | Co jeść, żeby nie brakowało selenu? Lista produktów
11:10 | Czy orzechy brazylijskie rzeczywiście mają dużo selenu?

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin