Warto jeść wybrane najzdrowsze produkty, a zwłaszcza najzdrowsze warzywa i nasiona roślin strączkowych. Okazuje się bowiem, że strączki w diecie skutecznie wzmacniają zdrowie. Zdrowa dieta powinna przede wszystkim zawierać produkt, jakim jest soczewica. Właściwości soczewicy są godne uwagi i o nich Państwu opowiem. Co ciekawe najzdrowsza dieta świata, jaką jest dieta śródziemnomorska, zakłada regularne spożycie soczewicy. Jeśli więc ciekawi Państwa, co jeść żeby schudnąć, zmniejszyć ryzyko takich chorób jak cukrzyca typu 2 czy miażdżyca, obniżyć podwyższone trójglicerydy i aby wysoka homocysteina była w normie, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia: https://drbartek.pl/dziennik/ ✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco: https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal ✔️ SPIS TREŚCI: 0:00 | Nasiona, które warto włączyć do diety 0:30 | Wspólnie możemy więcej, mała wielka prośba 0:56 | Ciecierzyca, bardzo pożywny pokarm 4:06 | Udowodnione korzyści zdrowotne z soczewicy 10:58 | Związki antyodżywcze w strączkach? 13:00 | Przeciwwskazania, o nich pamiętaj 13:41 | Która soczewica jest najzdrowsza? 14:07 | Który rodzaj soczewicy jem i co z niej robię ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal