Kawa rozpuszczalna a mielona - która zdrowsza_ A także_ arabica czy robusta_ _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Na temat tego, czy kawa jest zdrowa, mówiłem niedawno w innym filmie. Jej wpływ na zdrowie wynika głównie z przeciwutleniaczy i kofeiny. W dzisiejszym odpowiem na pytanie, czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa – zrobię porównanie ‘kawa rozpuszczalna a mielona’, abyś nie miał więcej wątpliwości, czym się rożni kawa rozpuszczalna od mielonej. Różnice między kawami, wbrew pozorom, nie są tak duże, jak się myśli. Dylemat kawa rozpuszczalna czy sypana jest bardzo łatwo rozstrzygnąć. Dodatkowo warto obejrzeć film, jeśli zastanawiasz się, czy lepsza będzie arabica czy robusta. Okazuje się, że między arabica a robusta różnice są niewielkie. Jeśli chodzi o kawę rozpuszczalną, opowiem też krótko, jak powstaje, aby lepiej zrozumieć różnice i wpływ na zdrowie. Jeśli więc ciekawi Cię, czy zdrowa dieta może uwzględniać kawę rozpuszczalną, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco:
https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 | Różnice między kawą rozpuszczalną, ziarnistą a napojem kawowym
0:29 | Kawa rozpuszczalna: jak to jest zrobione
2:00 | W kawie rozpuszczalnej jest 100% kawy i nic więcej
2:49 | Skąd przekonanie, że kawa instant to zlepek różnych dodatków?
4:07 | Jedyne różnice między kawą rozpuszczalną a ziarnistą
4:44 | Zawartość głównych związków w kawie ziarnistej i rozpuszczalnej
7:13 | Która kawa ma więcej akrylamidu?
8:40 | Czy do rozpuszczalnej wykorzystuje się ziarna gorszej jakości?
11:01 | Arabica czy robusta? Którą wybrać i dlaczego?
12:19 | Kilka uwag na koniec

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin