Konserwy mięsne a zdrowie_ czy zawierają MOM - mięso oddzielone mechanicznie_ _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Dzisiejszy temat to konserwy a zdrowie. Żywność długoterminowa, jaką są konserwy mięsne w słoikach lub puszkach, to produkty, których jakość w ostatnich latach znacznie się podniosła. Ponieważ pytali mnie Państwo, co sądzę o tych produktach, m. in. pytano mnie o konserwy w słoikach i puszkach, konserwy rybne i mięsne, więc w tym filmie przeanalizuję skład tych ostatnich oraz ich wpływ na zdrowie. Lepiej robić konserwy domowe niż spożywać kupne, ale dziś omówię jedzenie z puszki dostępne w sklepach. Są to dobre produkty jako konserwy prepersa czy żywność na trudne czasy – konserwy na przetrwanie na wypadek nieprzewidzianych sytuacji. W filmie omawiam takie zagadnienia jak mięso oddzielone mechanicznie, w skrócie MOM, wartość odżywczą konserw mięsnych, tłuszcz i skórki wieprzowe oraz drobiowe obecne w tych produktach, a także konserwanty (jak azotyn sodu), stabilizatory, wzmacniacze smaku (glutaminian sodu), skrobia modyfikowana oraz Bisfenol A i aluminium. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco:
https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 | Czy konserwy mięsne są zdrowe? Analiza składu
0:59 | 1. Zawartość mięsa w konserwach mięsnych
3:34 | 2. MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie
5:15 | 3. TĹ‚uszcz i skĂłrki wieprzowe lub drobiowe
5:59 | 4. Konserwanty
7:11 | 5. Stabilizatory
8:39 | MĂłj darmowy newsletter
9:16 | 6. Wzmacniacze smaku
10:38 | 7. Przeciwutleniacze
11:33 | 8. Substancje żelujące i zagęszczające
12:36 | 9. Maltodekstryny i skrobia modyfikowana
13:12 | 10. Białka i hydrolizaty białkowe
13:43 | 11. SĂłl
14:05 | 12. Bisfenol A i aluminium z opakowań
16:57 | WaĹĽne wnioski

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin