Nie wyrzucaj starego chleba, zrób z niego zdrowy kwas chlebowy + inne pomysły _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Dziś opowiem, jak wykorzystać resztki jedzenia. Marnowanie jedzenia można ograniczyć, jednocześnie korzystnie wpłynąć na zdrowie. Jak? Otóż resztki jedzenia można zagospodarować na zdrowe posiłki. Na przykład ze starego chleba można zrobić orzeźwiający kwas chlebowy. Właściwości kwasu chlebowego są dobrze poznane. Czerstwy chleb może też posłużyć do zrobienia dania, jakim jest zupa chlebowa z czosnkiem. Niewykorzystane warzywa można przeznaczyć na wegańskie przepisy. Powstanie z nich sałatka jarzynowa, można je przeznaczyć na leczo, pasztet warzywny, zdrowe zupy, kotlety wegetariańskie. Niewykorzystane ziemniaki można przeznaczyć na kopytka. Kawałki pozostawionego mięsa, czy też zeschniętą szynkę możemy dodać do pizzy, zapiekanki, tarty lub jajecznica. Świeże nadmiarowe warzywa można przeznaczyć na kiszonki, np. kiszone buraki. Inny pomysł to koktajle owocowe i koktajle warzywne. Pomysłów, jak nie marnować jedzenia jest wiele. Jeśli więc interesuje Państwa, jak nie marnować żywności, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco:
https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 | Jak zdrowo wykorzystać resztki żywności i jej nie marnować
0:15 | Szokujące statystyki, które warto znać
1:17 | Grupa 1: chleb i inne rodzaje pieczywa
3:54 | Grupa 2: warzywa
8:19 | Grupa 3: owoce
9:47 | Grupa 4: wędliny i mięso
10:52 | Grupa 5: sery żółte i inne
12:44 | Grupa 6: kasze, ryĹĽe, makarony
14:21 | Grupa 7: skĂłrki i obierki
17:28 | Wnioski

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin