Na choroby takie jak cukrzyca typu 2, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, nadciśnienie tętnicze, a także stany jak wysokie trójglicerydy, insulinooporność, słabe kości dobre są pestki winogron. OPC, czyli proantocyjanidyny, które zawierają pestki z winogrona, to przeciwutleniacze, które mogą poprawić zdrowie w wielu aspektach: pamięć i koncentracja, czyli zdrowie mózgu, a także zdrowie nerek czy oczu. Jedzenie pestek winogron jest łatwe, można na przykład wzbogacić nimi płatki owsiane i owsianka będzie jeszcze zdrowszym posiłkiem. Jeśli ciekawi Państwa, jak wzmocnić zdrowie mielonymi pestkami winogron i lubią Państwo poznawać najzdrowsze produkty, najzdrowsze jedzenie, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ Moja ogólna prozdrowotna dieta dla całej rodziny: https://bit.ly/prozdrowotna-dieta ✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia: https://drbartek.pl/dziennik/ ✔️ Mój krótki kanał: @drbartek-krocej ✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco: https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal ✔️ SPIS TREŚCI: 0:00 | OPC, czyli najsilniejszy znany przeciwutleniacz 1:03 | Siła zdrowotna pestek winogron 1:50 | Cukrzyca typu 2, wysoki poziom cukru we krwi 2:17 | Insulinooporność 3:21 | Wysokie trójglicerydy 4:31 | Nadciśnienie tętnicze 5:46 | Zdrowie kości 6:17 | Zdrowie mózgu 7:28 | Dodatkowa wiedza ode mnie w newsletterze 7:55 | Zdrowie nerek 8:59 | Zdrowie wątroby 10:32 | Stres oksydacyjny 11:01 | Zdrowie oczu, zaćma 11:50 | Działanie przeciwbakteryjne 12:13 | Jak spożywać mielone pestki winogron ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal