Poznaj najgorsze i najlepsze tłuszcze do smażenia _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Tematem filmu jest smażenie a zdrowie oraz jaki tłuszcz do smażenia wybrać. Przykładowo, na czym smażyć jajka? Czy smażenie na maśle jest odpowiednie? Albo, czy można smażyć na oliwie z oliwek? Wiele osób zastanawia się też, czy smażyć na oleju słonecznikowym. Nie brakuje również pytań, czy smażyć na oleju kokosowym. Jeśli więc ciekawi Państwa, jaki olej do smażenia nadaje się najlepiej, czyli jaki olej do smażenia wybrać, a także na czym nie smażyć, to zapraszam do oglądania. W filmie mówię o takich tłuszczach jak masło, smalec, olej kokosowy, olej palmowy, oliwa, olej rzepakowy, olej z awokado, olej lniany, olej z czarnuszki, olej z wiesiołka, oleje rybie, zwykły olej słonecznikowy, olej sojowy, olej z pestek winogron, olej z pestek dyni i olej kukurydziany. Omówię też punkt dymienia i dlaczego nie jest on idealnym kryterium wyboru tłuszczu do smażenia. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco:
https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 | Na jakim tłuszczu smażyć, a jakich unikać do tego celu
0:34 | Czym się kierować przy wyborze tłuszczu do smażenia
1:30 | Nasycone kwasy tłuszczowe: masło, smalec, olej kokosowy i inne
2:16 | Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: oliwa, olej z awokado i inne
3:05 | Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: olej słonecznikowy i inne
3:48 | Kryterium wyboru nr 1
5:08 | Dlaczego NIE powinieneś smażyć na oleju słonecznikowym
8:11 | Kryterium wyboru nr 2
9:39 | Kryterium wyboru nr 3
11:55 | Najlepsze tłuszcze do smażenia
12:56 | Glifosat w oleju rzepakowym?
15:04 | Co się stanie, gdy zbyt często będziesz jeść smażone potrawy
17:31 | Ważne wskazówki, jak zmniejszyć szkodliwość smażenia
20:16 | Ważne końcowe wskazówki

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin