Smog nad Polską, powietrze truje - i jak się chronić _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Jakość powietrza ma większy wpływ na zdrowie niż nam się wydaje. Smog, czyli zanieczyszczenie powietrza, wpływa nie tylko na płuca i nasz układ oddechowy, ale także na układ nerwowy, cukrzycę typu 2, depresję, niepokój czy wzrost ryzyka astmy. Smog w Polsce należy niestety do jednych z największych w miastach Unii Europejskiej. W filmie opowiadam, jak smog wpływa na zdrowie, jak powstaje smog oraz jak się przed nim chronić. O czym warto wiedzie, zanim zacznie się sezon grzewczy 2022 w Polsce? Zapraszam. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ Mój krótki kanał:
@drbartek-krocej 

✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco:
https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 | Jak smog wpływa na zdrowie i jak się przed nim chronić
0:38 | Smog w Polsce: jak wypadamy na tle innych krajĂłw UE?
2:42 | Wpływ na układ krążenia
4:56 | Wpływ na gospodarkę węglowodanową (cukrzyca typu 2)
5:47 | Wpływ na układ nerwowy
8:04 | Wpływ na nowotwory
9:11 | Wpływ na układ oddechowy
10:04 | Jak chronić się przed smogiem?
12:22 | Czy rośliny doniczkowe oczyszczają powietrze w domu?
14:34 | Składniki diety, które łagodzą skutki smogu
15:44 | WaĹĽne wnioski

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin