Jakość powietrza ma większy wpływ na zdrowie niż nam się wydaje. Smog, czyli zanieczyszczenie powietrza, wpływa nie tylko na płuca i nasz układ oddechowy, ale także na układ nerwowy, cukrzycę typu 2, depresję, niepokój czy wzrost ryzyka astmy. Smog w Polsce należy niestety do jednych z największych w miastach Unii Europejskiej. W filmie opowiadam, jak smog wpływa na zdrowie, jak powstaje smog oraz jak się przed nim chronić. O czym warto wiedzie, zanim zacznie się sezon grzewczy 2022 w Polsce? Zapraszam. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia: https://drbartek.pl/dziennik/ ✔️ Mój krótki kanał: @drbartek-krocej ✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco: https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal ✔️ SPIS TREŚCI: 0:00 | Jak smog wpływa na zdrowie i jak się przed nim chronić 0:38 | Smog w Polsce: jak wypadamy na tle innych krajów UE? 2:42 | Wpływ na układ krążenia 4:56 | Wpływ na gospodarkę węglowodanową (cukrzyca typu 2) 5:47 | Wpływ na układ nerwowy 8:04 | Wpływ na nowotwory 9:11 | Wpływ na układ oddechowy 10:04 | Jak chronić się przed smogiem? 12:22 | Czy rośliny doniczkowe oczyszczają powietrze w domu? 14:34 | Składniki diety, które łagodzą skutki smogu 15:44 | Ważne wnioski ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal