Te produkty pobudzą jelita do pracy - sposoby na zaparcia i zdrowe jelita _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Dzisiejszym tematem są zdrowe jelita. A konkretniej, co robić, gdy dolegają nam zaparcia (zaparcie), czyli aby perystaltyka jelit wróciła do normy. Przyczyn tego schorzenia jest wiele, w tym niedrożność jelit, słabe nawodnienie organizmu, zaburzenia anatomiczne, czy zespół jelita drażliwego, który może objawiać się zaparciami. Z filmu dowiesz się, co na zaparcia będzie skuteczne, w tym na przykład: błonnik pokarmowy, owoc kiwi, suszone śliwki na zaparcia (przepis jest prosty: zjadamy 7-11 sztuk lub pijemy sok ze śliwek). Przy tej okazji zwrócę uwagę, że gdy poleca się suszone śliwki na płaski brzuch, to efekt płaskiego brzucha nie wynika z właściwości odchudzających, tylko z ich wpływu na pobudzenie pracy jelit). Inne produkty, które pomogą, to kefir, kiszona kapusta, kiszone ogórki czy kiszone buraki, a także aloes czy ocet jabłkowy, oliwa z oliwek i olej lniany. Jeśli więc interesuje Cię zdrowie jelit, jak dbać o ich perystaltykę oraz jak powinna wyglądać zdrowa dieta przy zaparciach, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 - Jak poprawić perystaltykę jelit i poradzić sobie z zaparciami
0:18 - Kiedy mowa o zaparciach?
1:24 - Zaparcia: przyczyny tego schorzenia
4:29 - Sposób 1: błonnik pokarmowy
7:26 - SposĂłb 2: odpowiednie nawodnienie organizmu
8:48 - SposĂłb 3: owoc kiwi
10:03 - Sposób 4: suszone śliwki
11:13 - SposĂłb 5: fermentowane produkty mleczne (jogurt, kefir)
11:42 - SposĂłb 6: fermentowane warzywa (ogĂłrki, kapusta, buraki)
12:27 - SposĂłb 7: probiotyki
13:01 - SposĂłb 8: tlenek magnezu
13:56 - SposĂłb 9: aloes i sok z aloesu
14:32 - Sposób 10: ocet jabłkowy: właściwości na zaparcia
15:13 - SposĂłb 11: oliwa z oliwek i olej lniany
15:45 - SposĂłb 12: senes
16:23 - SposĂłb 13: inulina

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin