Dzisiejszym tematem są zdrowe jelita. A konkretniej, co robić, gdy dolegają nam zaparcia (zaparcie), czyli aby perystaltyka jelit wróciła do normy. Przyczyn tego schorzenia jest wiele, w tym niedrożność jelit, słabe nawodnienie organizmu, zaburzenia anatomiczne, czy zespół jelita drażliwego, który może objawiać się zaparciami. Z filmu dowiesz się, co na zaparcia będzie skuteczne, w tym na przykład: błonnik pokarmowy, owoc kiwi, suszone śliwki na zaparcia (przepis jest prosty: zjadamy 7-11 sztuk lub pijemy sok ze śliwek). Przy tej okazji zwrócę uwagę, że gdy poleca się suszone śliwki na płaski brzuch, to efekt płaskiego brzucha nie wynika z właściwości odchudzających, tylko z ich wpływu na pobudzenie pracy jelit). Inne produkty, które pomogą, to kefir, kiszona kapusta, kiszone ogórki czy kiszone buraki, a także aloes czy ocet jabłkowy, oliwa z oliwek i olej lniany. Jeśli więc interesuje Cię zdrowie jelit, jak dbać o ich perystaltykę oraz jak powinna wyglądać zdrowa dieta przy zaparciach, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia: https://drbartek.pl/dziennik/ ✔️ SPIS TREŚCI: 0:00 - Jak poprawić perystaltykę jelit i poradzić sobie z zaparciami 0:18 - Kiedy mowa o zaparciach? 1:24 - Zaparcia: przyczyny tego schorzenia 4:29 - Sposób 1: błonnik pokarmowy 7:26 - Sposób 2: odpowiednie nawodnienie organizmu 8:48 - Sposób 3: owoc kiwi 10:03 - Sposób 4: suszone śliwki 11:13 - Sposób 5: fermentowane produkty mleczne (jogurt, kefir) 11:42 - Sposób 6: fermentowane warzywa (ogórki, kapusta, buraki) 12:27 - Sposób 7: probiotyki 13:01 - Sposób 8: tlenek magnezu 13:56 - Sposób 9: aloes i sok z aloesu 14:32 - Sposób 10: ocet jabłkowy: właściwości na zaparcia 15:13 - Sposób 11: oliwa z oliwek i olej lniany 15:45 - Sposób 12: senes 16:23 - Sposób 13: inulina ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal