Tradycyjna żywność na zdrowe jelita! MIKROFLORA JELITOWA _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Mówi się „zdrowe jelita, zdrowe życie”. Dużo w tym prawdy, bo jelita to nasz drugi mózg i centrum odporności. Jaka żywność wspiera zdrowie jelit? W tym filmie omówię takie produkty jak miód, propolis, kiszonki (kapusta kiszona), kimchi, jogurt naturalny, otręby i płatki owsiane, kefir, kombucha, czosnek i cebula, inulina, kakao, kurkuma czy olej MCT. Pojawi się też cynk i selen. A dla osób ze schorzeniami jelit (zespół jelita drażliwego – IBS, zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego – SIBO), powiem, na czym polega dieta FODMAP. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ Mój krótki kanał:
@drbartek-krocej 

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 | Lista najzdrowszych produktów dla jelit
0:12 | Miód: zdrowa flora bakteryjna jelit
0:49 | Propolis (kit pszczeli): na bóle brzucha przy IBS
1:23 | Kapusta kiszona: na zespół jelita drażliwego i nie tylko
1:43 | Kimchi: co to jest i czy dostępne w Polsce?
2:23 | Jogurt naturalny: mniejsze ryzyko raka jelita grubego
3:07 | Kefir: lepszy od jogurtu naturalnego?
3:45 | Kombucha: fermentowana herbata, dlaczego dobra?
4:30 | Czosnek i cebula: komu pomogą najbardziej?
5:43 | Inulina: dlaczego warto ją spożywać i gdzie występuje?
6:50 | Kakao: na przepuszczalność jelit („cieknące jelita”)
7:11 | Otręby i płatki owsiane: na stany zapalne układu trawiennego
7:32 | Kurkuma (kurkumina): na choroby zapalne
7:58 | Olej MCT: prozdrowotne kwasy tłuszczowe
8:52 | Probiotyki: które najlepsze?
9:19 | Skrobia oporna: co to i jak ją uzyskać w domu?
10:05 | Witaminy i składniki mineralne
11:15 | A gdy po zdrowych produktach masz objawy? Zrób TO

✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco:
https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin