Ukryte źródła cukru - w pozornie zdrowych produktach! Gdzie czai się cukier _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Dzisiejszy temat to ukryte źródła cukru, czyli gdzie jest cukier prosty w produktach jedzonych na co dzień. Jeśli chodzi o zdrowie, cukier w diecie (dodany) to jeden z bardziej szkodliwych składników. Dlatego w tym filmie opowiem, ile cukru mają popularne produkty, gdzie raczej byśmy się tego cukru nie spodziewali. Powiem też, ile cukru dziennie można bezpiecznie jeść i dla porównania jakie jest dzienne spożycie cukru wśród Polaków. Okazuje się, że dzienna dawka cukru nie powinna przekraczać 30-40 g. Z filmu dowiesz się, ile cukru jest w produktach, które na co dzień spożywamy, abyś wiedział, co ograniczyć w diecie. Przykładowe produkty bogate w cukier to jogurty owocowe, wody smakowe, a także płatki śniadaniowe, ketchup, batoniki zbożowe, kakao rozpuszczalne, czy suszone owoce. Warto też wiedzieć, że cukier w produktach kryje się pod różnymi nazwami: miód, melasa, fruktoza, glukoza, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop z agawy, syrop klonowy, zagęszczony sok owocowy, karmel. Co więcej, warto unikać stosowania zwykłego cukru na co dzień, aby ograniczyć jego spożycie, i stosować zamienniki cukru. Dobry zamiennik cukru to na przykład erytrytol. Jeśli więc chcesz wiedzieć, ile cukru jest w napojach i innych produktach, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin