Unikaj ich, uszkodzą zdrowie - najgorsze E-dodatki do żywności _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Etykiety produktów żywnościowych przedstawiają dodatki do żywności, jakich użyto do wyprodukowania produktu. Stąd wiedza, jak czytać etykiety produktów spożywczych, jest przydatna. Można świadomie unikać podejrzanych dodatków, jeśli chodzi o ich wpływ na zdrowie. Czego więc unikać w jedzeniu? Które konserwanty w żywności są podejrzane i sprawiają, że jest to niezdrowe jedzenie? Jak rozpoznać szkodliwe składniki? O tym w filmie. Chemia w jedzeniu nie zawsze jednak jest szkodliwa. Niektóre dodatki są w pełni naturalne i obojętne dla zdrowia. Unikać zaś warto takich składników jak: szóstka z southampton, aspartam, azotyn sodu, glutaminian sodu, dwutlenek siarki w suszonych owocach, benzoesan sodu E211 czy karagen E407. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco:
https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 | 9 podejrzanych dodatków do żywności 
1:14 | Bezpieczeństwo dodatków do żywności – to warto wiedzieć
5:38 | 1. Szóstka Southampton – gdzie występują i komu szkodzą?
7:08 | 2. Aspartam – niby bezpieczny, więc dlaczego go wymieniam?
8:51 | 3. Azotyn sodu – jego jasna i ciemna strona
10:42 | 4. Glutaminian sodu – sposób na przytycie, bo…
11:49 | 5. Dwutlenek siarki – alergen i bloker witaminy B1, gdzie występuje?
13:08 | 6. Benzoesan sodu – zwiększa produkcję prozapalnej histaminy
14:18 | 7. Karagen – gdzie występuje najczęściej?
14:55 | 8. Kwas fosforowy i fosforany – kiedy zaczynają szkodzić zdrowiu?
16:20 | 9. Częściowo utwardzone tłuszcze roślinne – ich główne źródła
18:20 | Wnioski i zdrowy rozsÄ…dek

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin