Etykiety produktów żywnościowych przedstawiają dodatki do żywności, jakich użyto do wyprodukowania produktu. Stąd wiedza, jak czytać etykiety produktów spożywczych, jest przydatna. Można świadomie unikać podejrzanych dodatków, jeśli chodzi o ich wpływ na zdrowie. Czego więc unikać w jedzeniu? Które konserwanty w żywności są podejrzane i sprawiają, że jest to niezdrowe jedzenie? Jak rozpoznać szkodliwe składniki? O tym w filmie. Chemia w jedzeniu nie zawsze jednak jest szkodliwa. Niektóre dodatki są w pełni naturalne i obojętne dla zdrowia. Unikać zaś warto takich składników jak: szóstka z southampton, aspartam, azotyn sodu, glutaminian sodu, dwutlenek siarki w suszonych owocach, benzoesan sodu E211 czy karagen E407. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia: https://drbartek.pl/dziennik/ ✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco: https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal ✔️ SPIS TREŚCI: 0:00 | 9 podejrzanych dodatków do żywności 1:14 | Bezpieczeństwo dodatków do żywności – to warto wiedzieć 5:38 | 1. Szóstka Southampton – gdzie występują i komu szkodzą? 7:08 | 2. Aspartam – niby bezpieczny, więc dlaczego go wymieniam? 8:51 | 3. Azotyn sodu – jego jasna i ciemna strona 10:42 | 4. Glutaminian sodu – sposób na przytycie, bo… 11:49 | 5. Dwutlenek siarki – alergen i bloker witaminy B1, gdzie występuje? 13:08 | 6. Benzoesan sodu – zwiększa produkcję prozapalnej histaminy 14:18 | 7. Karagen – gdzie występuje najczęściej? 14:55 | 8. Kwas fosforowy i fosforany – kiedy zaczynają szkodzić zdrowiu? 16:20 | 9. Częściowo utwardzone tłuszcze roślinne – ich główne źródła 18:20 | Wnioski i zdrowy rozsądek ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal