Wapń w tętnicach i mózgu (zwapnienie tętnic)_ 12 sposobów, jak temu zapobiec _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Ważny temat: zwapnienie tętnic, inaczej zwapnienie naczyń krwionośnych, sztywność tętnic, sztywnienie naczyń krwionośnych czy kalcyfikacja. Winne są stany zapalne w organizmie, czy raczej stan zapalny w tętnicach na skutek uszkodzenia ich ścian. W efekcie między innymi wapń jest przyciągany i wbudowywany do ścian tętnic i może wystąpić na przykład zwapnienie aorty, zwapnienie naczyń krwionośnych w mózgu, mniejsza elastyczność naczyń. Na szczęście sztywnienie naczyń tętniczych czy sztywność naczyń krwionośnych można powstrzymać. Opowiem o takich składnikach jak resweratrol, czosnek, kurkuma, zielona herbata, niedobór magnezu, niedobór potasu (magnez i potas są tu bardzo ważne) czy witamina K2 MK7. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ Mój krótki kanał:
@drbartek-krocej 

✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco:
https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 | Zwapnienie tkanek miękkich: 12 metod, jak temu zapobiec
1:17 | Przyczyny i sposoby na zwapnienie i sztywnienie tętnic
1:56 | 1. Toksyny z dymka: podrażniają tętnice i odpalają stan zapalny
2:46 | 2. Tłuszcz na brzuchu: źródło cząsteczek prozapalnych
5:02 | 3. Nadmiar cukru we krwi: szkodnik drażniący tętnice
6:21 | 4. Osłabione zdrowie nerek a tętnice: ważne wskazówki
7:21 | 5. Magnez: co jeść, by go nie brakowało?
8:39 | 6. Potas: co jeść, by go nie brakowało?
10:04 | 7. Witamina D: ani zbyt mało, ani zbyt dużo
10:48 | 8. Witamina K2 MK7: kierowanie wapnia z krwi do kości
12:20 | 9. Nadmiar wapnia: jak go uniknąć?
12:53 | 10. Sód: co ma wspólnego ze sztywnieniem tętnic?
14:48 | 11. Podwyższona homocysteina: jak ją obniżyć?
15:48 | 12. Lista składników na poprawę elastyczności naczyń krwionośnych
16:57 | Czym skutkuje zwapnienie i sztywnienie tętnic?
17:18 | Jak sprawdzić, czy masz zwapnienie naczyń krwionośnych?

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin