Wyczytaj choroby i niedobory z wyglądu swojego języka! Zmiany na języku _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Można powiedzieć: pokaż mi swój język, a powiem Ci, na co chorujesz. Zmiany na języku mogą świadczyć o niedoborach pokarmowych lub chorobach. Z tego filmu poznają Państwo 11 najczęstszych zmian i co one sugerują, jeśli chodzi o nasze zdrowie. Na przykład, atroficzne zapalenie języka może wskazywać na niedoborów takich składników jak witamina B12 (niedobór witaminy B12), witamina A, witamina E czy cynk lub żelazo, a także chorób takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego i refluks żołądka. Z filmu dowiedzą się Państwo też, co oznacza pieczenie w jamie ustnej oraz skąd się bierze kandydoza jamy ustnej czy liszaj płaski. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco:
https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 | Pokaż mi swój język, a powiem Ci, na co chorujesz
0:29 | 1. Atroficzne zapalenie języka
4:39 | 2. Język włochaty
6:11 | 3. Język karbowany
6:50 | 4. Język geograficzny
8:11 | 5. Język mosznowy
9:33 | 6. Przerost języka
10:47 | 7. Zapalenie języka romboidalne środkowe
11:21 | 8. Leukoplakia włochata
12:03 | 9. Zespół pieczenia jamy ustnej
14:26 | 10. Kandydoza jamy ustnej
15:39 | 11. Liszaj płaski

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin