Tematem odcinka są nasiona chia. Właściwości zdrowotne chia są dobrze potwierdzone. Na przykład dobre będą nasiona chia na odchudzanie czy niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Poprawią one także zdrowie osób z insulinoopornością i którym dolegają choroby serca czy cukrzyca typu 2. Jeśli chodzi o zdrowe desery z chia, podam przepis na deser z chia w formie puddingu. Inne zdrowe przepisy czy zdrowe przekąski z chia łatwo znaleźć w sieci. Oprócz tego, jak przygotować nasiona chia do spożycia, jak jeść nasiona chia, wyjaśnię też, czy nasiona chia trzeba namaczać, czy można je jeść w całości, a także czy mielić. Dobrze komponują się nasiona chia z mlekiem kokosowym i z jogurtem. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia: https://drbartek.pl/dziennik/ ✔️ Mój krótki kanał: @drbartek-krocej ✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco: https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal ✔️ SPIS TREŚCI: 0:00 | Nasiona chia: właściwości zdrowotne i jak jeść nasiona chia 0:32 | Imponujący skład nasion chia – co dostarczają? 3:37 | Cukrzyca typu 2 i nadciśnienie – ile jedli badani? 5:10 | Trójglicerydy – o ile zostaną obniżone? 6:04 | Choroby serca – na które pomogą nasiona chia? 6:53 | Nasiona chia na odchudzanie – w jaki sposób działają? 8:05 | Mniejsze ryzyko nowotworów – których szczególnie? 8:46 | Dodatkowa wiedza ode mnie 9:18 | Niealkoholowe stłuszczenie wątroby 9:54 | Insulinooporność – tkanki bardziej wrażliwe na insulinę 10:37 | Jak jeść nasiona chia: rozdrobnione czy w całości? 11:57 | Siemię lniane kontra nasiona chia 12:37 | Przepis na deser z chia ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal