Wystarczy 30 gramów - przegonią cukrzycę i obniżą trójglicerydy _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Tematem odcinka są nasiona chia. Właściwości zdrowotne chia są dobrze potwierdzone. Na przykład dobre będą nasiona chia na odchudzanie czy niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Poprawią one także zdrowie osób z insulinoopornością i którym dolegają choroby serca czy cukrzyca typu 2. Jeśli chodzi o zdrowe desery z chia, podam przepis na deser z chia w formie puddingu. Inne zdrowe przepisy czy zdrowe przekąski z chia łatwo znaleźć w sieci. Oprócz tego, jak przygotować nasiona chia do spożycia, jak jeść nasiona chia, wyjaśnię też, czy nasiona chia trzeba namaczać, czy można je jeść w całości, a także czy mielić. Dobrze komponują się nasiona chia z mlekiem kokosowym i z jogurtem. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ Mój krótki kanał:
@drbartek-krocej 

✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco:
https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 | Nasiona chia: właściwości zdrowotne i jak jeść nasiona chia 
0:32 | Imponujący skład nasion chia – co dostarczają?
3:37 | Cukrzyca typu 2 i nadciśnienie – ile jedli badani?
5:10 | Trójglicerydy – o ile zostaną obniżone?
6:04 | Choroby serca – na które pomogą nasiona chia?
6:53 | Nasiona chia na odchudzanie – w jaki sposób działają?
8:05 | Mniejsze ryzyko nowotworów – których szczególnie?
8:46 | Dodatkowa wiedza ode mnie
9:18 | Niealkoholowe stłuszczenie wątroby
9:54 | Insulinooporność – tkanki bardziej wrażliwe na insulinę
10:37 | Jak jeść nasiona chia: rozdrobnione czy w całości?
11:57 | SiemiÄ™ lniane kontra nasiona chia
12:37 | Przepis na deser z chia

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin