Zacznij to pić i jeść, uzupełnią niedobór jodu! JOD W DIECIE _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Tematem odcinka jest jod. Właściwości jodu i jego znaczenie, jeśli chodzi o zdrowie, są szerokie. Dlatego gdy jod w diecie jest jego niedobór, pojawiają się objawy i wystąpić może niedoczynność tarczycy. Niedobór jodu może powodować: zaburzenia pamięci i koncentracji, ciągłe uczucie zimna, utratę sił witalnych, mrowienie i drętwienie kończyn. Niedobory jodu powodują też skurcze i bóle mięśni, obrzęki czy powstanie wola. W filmie opowiem też, jak uzupełnić niedobór jodu w organizmie. Jeśli więc ciekawi Państwa temat, jakim jest jod, tarczyca, jak uzupełnić jod w organizmie, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco:
https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 | Jod a zdrowie – objawy niedoboru i co jeść, by go uzupełnić
1:08 | Czy brakuje Ci jodu? Objawy niedoboru jodu
7:34 | Jod a ciąża – bardzo ważne dla kobiet ciężarnych
8:05 | Najcenniejsze źródła jodu – wody lecznicze, wodorosty, ryby i inne
13:37 | Sól jodowana źródłem jodu? Ważne uwagi
15:35 | Czy oddychanie morskim powietrzem dostarcza jod?
16:14 | Badania na sprawdzenie, czy nie brakuje jodu w organizmie

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin