Dzisiejszym tematem jest zakrzepica żylna. Objawy tego stanu to np. ból łydki w trakcie chodzenia. Inne wymieniam w filmie. Opowiem o najważniejszych kwestiach na temat stanu, jakim jest zakrzepica żył głębokich. Polega to na tym, że tworzy się zakrzep / skrzeplina / zator w naczyniach krwionośnych, co szkodzi na zdrowie. Skutkiem może być np. zator płucny. Zwykle występuje zakrzepica żył kończyn dolnych. Dieta odgrywa dużą rolę w zapobieganiu. Jednym ze sposobów jest czosnek. Właściwości, jakie wykazuje, obniżają ryzyko. Pomocne są też: żeń-szeń, polifenole z kakao, witamina E, witamina D, likopen. W filmie wymieniam też inne sposoby, jak zapobiec zakrzepicy żył. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia: https://drbartek.pl/dziennik/ ✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco: https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal ✔️ SPIS TREŚCI: 0:00 | Dwa słowa, dlaczego unikanie zakrzepicy jest tak ważne 0:56 | Skąd się bierze zakrzepica żył: 3 główne stany 1:36 | Co w naszym stylu życia prowadzi do tych 3 stanów? 4:20 | Objawy, które wskazują, ze dolega nam zakrzepica żył 5:18 | Jakie badania wykonać, by zdiagnozować zakrzepicę? 7:27 | 17 sposobów, jak zapobiegać zakrzepicy żył 14:47 | Pewna przestroga - o tym pamiętaj 15:24 | Witamina K - czy trzeba jej unikać? ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal