Zamień biały ryż na ten - najzdrowszy ryż na świecie _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Tematem odcinka jest ryż a zdrowie. Czy ryż jest zdrowy? Jaki ryż najzdrowszy jest spośród wielu odmian? Czarny ryż. Właściwości czarnego ryżu wynikają stąd, że zawiera on antocyjany w dużych ilościach. W otrębach z czarnego ryżu jest ich więcej niż zawierają borówki, dlatego można uznać, że jest to najzdrowszy ryż na świecie. Jeśli więc temat, jakim są najzdrowsze produkty czy najzdrowsze jedzenie jest dla Państwa ciekawy, to warto obejrzeć ten film. Zamiana białego ryżu na czarny może pomóc, gdy mamy podwyższone trójglicerydy, zmniejszy on ryzyko schorzeń takich jak miażdżyca, zawał serca, udar mózgu, cukrzyca typu 2, insulinooporność czy stany zapalne. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ Mój krótki kanał:
@drbartek-krocej 

✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco:
https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 | Najzdrowszy ryż na świecie ma kolor czarny
0:55 | Dlaczego czarny ryĹĽ jest tak wyjÄ…tkowy dla zdrowia?
2:52 | Układ krążenia
4:48 | Gospodarka węglowodanowa, cukrzyca typu 2, insulinooporność
6:54 | Działanie przeciwnowotworowe
7:39 | Zdrowie wÄ…troby
8:27 | Ochrona nerek
9:14 | Właściwości przeciwzapalne
10:00 | Zdrowie mĂłzgu, funkcje poznawcze
10:41 | Zdrowie jelit
11:08 | Jak jeść czarny ryż, jak gotować

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin